Založ si blog

Sagan vyhral zaslúžene, teší aj celková kvalita

  1. ročník slovenskej ankety „Športovec roka“ vyhral cyklistický svetový šampión Peter Sagan , ktorý tým zopakoval triumf z roku 2013. Druhú pozíciu obsadil chodecký majster sveta Matej Tóth , tretia priečka patrí víťazovi Stanley Cupu Mariánovi Hossovi.

 

 

V prvom rade treba povedať, že tieto ankety sú aj tak súťažou tvorenou zo subjektívnych názorov a postojov, takže ich nemožno preceňovať. Ale v žiadnom prípade ani podceňovať, nakoľko ľudia , ktorí právo hlasovania majú sú v športe doma  a teda vedia , kto si zaslúži akú pozíciu.

 

Najväčším favoritom bol práve konečný víťaz .  Jazdec tímu Tinkoff-Saxo počas celého roka zviditeľňoval Slovensko ako žiadny iný športovec, a  to viacerými spôsobmi.

 

V prvom rade , samozrejme skvelými výkonmi .  Udivovala najmä jeho priam až neuveriteľná univerzálnosť, ktorá bola vyjadrená schopnosťou tvrdiť muziku v rôznych typoch tratí , pričom  najviac  sa prejavila celkovým víťazstvom na týždennom podujatí „Okolo Kalifornie“.

Samozrejmosťou Sagana boli aj nezlomná vôľa a bojovnosť, čo v kombinácii so spomínanou všestrannosťou znamenalo množstvo popredných umiestnení , kvôli obrovskej smole však väčšinou tých strieborných ( druhé miesto mu patrilo až 14-krát) .

Prišiel však 27.september a pravdepodobne rozhodujúci moment v boji o post lídra tejto ankety.  Peter Sagan sa ako prvý Slovák v histórii stal cyklistickým majstrom sveta. Rozhodol jeho odvážny únik 2 km pred cieľom, ktorý mu priniesol 8.triumf v sezóne , po čom bolo jasné , že vyhrávať určite nezabudol.

 

Okrem tejto nespochybniteľnej výkonnostnej zložky sa Sagan vedel presadiť aj šoumenskou povahou , ktorá síce v športe nie je rozhodujúca, no v kombinácii so  spomínanými výkonmi a výsledkami  vytvára zo žilinského rodáka  svetoznámu športovú osobnosť. Preto je jeho triumf zaslúžený.

 

Jedným dychom  však treba dodať aj to ,že najvážnejších súperov v boji o tento triumf mal Sagan veľmi náročných , čo len svedčí  o dobrom roku nášho športu.  

 

Veď posúďte sami.

 

Druhý v poradí –  chodec Matej Tóth najprv v Dudinciach zašiel 3 . najlepší čas histórie na 50 km, potom na EP v Murcii skončil strieborný , no a nakoniec sa ako prvý slovenský atlét v histórii stal   majstrom sveta.

 

Tretí – hokejista Marián Hossa zas bol výrazným článkom Chicaga pri ceste za ziskom 3.  Stanley Cupu za posledných 5 rokov, čo v takej kvalitnej a hlavne vyrovnanej lige ako je NHL znamená obrovský úspech.

 

Solídne meno nám počas roka robili aj ďalší členovia top 10. Každý boj Slováka o popredné pozície na medzinárodnom poli nás v tejto pre náš šport ,nie ľahkej dobe poteší . Preto sú obhájenie zlata z MS od Erika Vargu, zlato zo SP od Mateja Beňuša , skvelý boj Veroniky Velej-Zuzulovej v slalome na MS , zlato z EH  od Z.Rehák Štefečekovej , úspešný boj Štefana Svitka na nekompromisnej Rely Dakar, reprezentačné prebudenie Mareka Hamšíka a veľký pokrok talentovanej A.K Schmiedlovej niečím , čo má veľkú cenu .

 

Na záver sa tak dá skonštatovať, že konkurencia bola v boji o post kráľa slovenského športu bola tento rok veľmi solídna, čo je potešiteľným faktom.  Napriek tomu ,že náš šport je  od  dobehnutia toho svetového veľmi ďaleko  máme osobnosti  , ktoré  vedia tvrdiť muziku aj na tom najvyššom fóre.  No a na  tom je potrebné stavať a vážiť si to.

 

 

 

 

 

Doma kritizovaní, v Európe úspešní

16.12.2018

Spartak Trnava má za sebou úspešné účinkovanie v pohárovej Európe. Slovenský majster sa dostal až do skupinovej fázy Európskej ligy, v ktorej nebol iba do počtu. Na svoje konto si pripísal 7 bodov, v ére samostatnosti sa žiadnemu nášmu klubu nepodarilo získať viac. Momentálna situácia v Trnave je všetkým dobre známa. V klube po 25 rokoch skončil majiteľ [...]

Nepoučiteľný talent, ktorého je veľká škoda

23.11.2018

Aktuálne najčastejšie sa skloňujúce meno slovenského športovca je Vladimír Weiss. Na rozdiel od Petra Sagana či Mateja Tótha však nie je spomínané vďaka úspechom. Syn bývalého reprezentačného trénera na seba už po niekoľkýkrát upozornil spôsobom, ktorý potvrdzuje, že čo sa týka kontroverzií, je medzi slovenskými športovcami lídrom. O tom, čo sa stalo, už [...]

Najlepšie a najhoršie možnosti pre Slovensko v kvalifikácii ME 2020

21.11.2018

Ako všetci vieme, slovenská futbalová reprezentácia v pondelok podľahla Česku a tým pádom v Lige národov zostúpila o divíziu nižšie. Pre zverencov Pavla Hapala to navyše znamená aj to, že do kvalifikácie o ME 2020 budú nasadzovaní až z tretieho koša. S istotou tak budú čeliť dvom papierovo silnejším súperom. V tomto článku si pozrieme, aké zloženie skupiny [...]

al-Džazíra

Netanjahuova vláda schválila ukončenie činnosti televízie Al-Džazíra v Izraeli

05.05.2024 12:54, aktualizované: 13:18

Zatiaľ nie je jasné, kedy zákaz nadobudne platnosť a či je trvalý alebo dočasný.

Štefan Harabin

Glück, Migaľ, Plaváková a Čaučík sa nestotožňujú s Harabinom v súdnej rade. Danko áno

05.05.2024 12:42, aktualizované: 13:10

Migaľ podotkol, že ak by SNS trvala na tomto kandidátovi, v Hlase si k tomu budú musieť sadnúť.

Väzenie / Väznica / Cela /

Najviac väzňov v SR malo dokončené len úplné základné vzdelanie

05.05.2024 12:13

Celkovo sa v slovenských ústavoch k 31. decembru 2023 nachádzalo 8 305 odsúdených osôb a 1 419 obvinených osôb.

EU Dollar Euro Parity Explainer

Lídri susedných štátov svoje sľuby o eure nesplnili. Kedy Slováci prestanú platiť korunou, forintom a zlotým?

05.05.2024 11:27

Politici v Česku, Poľsku a Maďarsku mali ambiciózne plány s prijatím spoločnej európskej meny. Zostalo pri kvetnatých rečiach. Ako to vyzerá teraz?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 103884x
Priemerná čítanosť článkov: 2078x

Autor blogu

Kategórie