Založ si blog

Nepoučiteľný talent, ktorého je veľká škoda

Aktuálne najčastejšie sa skloňujúce meno slovenského športovca je Vladimír Weiss. Na rozdiel od Petra Sagana či Mateja Tótha však nie je spomínané vďaka úspechom. Syn bývalého reprezentačného trénera na seba už po niekoľkýkrát upozornil spôsobom, ktorý potvrdzuje, že čo sa týka kontroverzií,  je medzi slovenskými športovcami lídrom.

 O tom, čo sa stalo, už počul asi každý. Weiss sa v pondelkovom zápase proti Čechom urazil za to, že, rovnako ako proti Ukrajine, mu tréner Hapal nedoprial ani minútu na ihrisku. Po treťom striedaní, keď Adama Zreľáka vymenil Adam Nemec, sa bez podania ruky pobral do šatne, hoci do konca zostávala ešte necelá štvrťhodina.

Samotný tréner si Weissov odchod kvôli sústredeniu sa na zápas ani nevšimol, no médiám nič neušlo. Pavel Hapal nechcel robiť unáhlené závery, tvrdil, že s hráčom by rád celú situáciu prebral.

Weiss ho však vo vyjadreniach  predbehol. Na rovinu povedal, že reprezentačnú kariéru síce neuzatvára, no počas Hapalovho pôsobenia už za Slovensko hrať nebude. Zdôvodnil to nedostatkom rešpektu z trénerovej strany a tým, že ich vzájomné rozhovory sa nezhodovali s realitou. Predčasný odchod z lavičky vraj bol len vyústením jeho pocitov z celého reprezentačného zrazu.

Ak by sme sa mali baviť o nedostatku rešpektu, ukázal ho v prvom rade samotný Weiss. Jednak práve k Pavlovi Hapalovi. Každý tréner má totiž plné právo na nomináciu hráčov a ich následný výber do základnej zostavy. Nesie za to zodpovednosť. Jeho zverenci sú tak povinní rešpektovať jeho rozhodnutia. A o to viac, ak ide o reprezentanta. Ten je na očiach prakticky celej krajine a mal by byť vzorom pre množstvo mladých futbalistov. Na ihrisku, aj mimo neho.

Samozrejme, všetci vieme, že tieto zásady porušil Vladimír Weiss už dávnejšie. Škandály ako legendárne šoférovanie či nočné výlety počas reprezentačných zrazov sú každému dobré známe. Napriek tomu však vždy dostal šancu- prvú, druhú, tretiu a ďalšie. Nominoval ho aj Pavel Hapal. Priestor na ihrisku sa ale rozhodol dať iným- Rusnákovi, Makovi a Stochovi. V porovnaní s Weissom hrávajú všetci traja kvalitnejšie klubové zápasy proti ťažším súperom, takže voľba to nebola úplne nezdôvodniteľná. Hapal navyše Weissovi dvere nezavrel, išlo predsa len o dva zápasy, nie dlhodobú „nedôveru“.  Hráčovi stačilo viac trpezlivosti a možno by sa aj pod novým koučom dočkal skvelých momentov.

Opustenie lavičky nebolo veľmi korektné ani voči spoluhráčom. Tým, ktorí sa na ihrisku snažili o vyrovnanie, ako aj tým, ktorí podobne ako on sám, nedostali šancu. Takisto ako Weiss, sa na ihrisku počas spomínaných 2 zápasov neobjavil ani Tomáš Hubočan. V reprezentácii mu pritom 8 rokov patrilo miesto v základnej zostave, prakticky vždy si zastal svoje miesto, odovzdal maximum. Tréner Hapal dal na jeho úkor šancu Hanckovi, ktorý rovnako ako Hubočan nehráva v klube, no má len 20 rokov a minimum skúseností.O žiadnom urazení sa od Hubočana sme však nepočuli.

Ak by sme sa na Weissa pozreli zo stránky talentu a herného potenciálu, je ho veľká škoda. Do reprezentácie vtrhol ako víchor v 19-rokoch a hneď pri prvom súťažnom štarte proti Česku podal fantastický výkon. O pár dni na to predviedol krásne kľučky proti obrane Severného Írska a Stanislavovi Šestákovi naservíroval gólovú prihrávku ako na zlatom podnose. Od týchto zápasov reprezentoval pravidelne, pod 3 rôznymi trénermi, strelil niekoľko krásnych aj dôležitých gólov.

V akadémii Manchesteru City sa síce nepresadil, no v rámci hosťovaní si zahral v troch elitných ligách. V roku 2013 sa v drese gréckeho Olympiakosu Pireus blysol nádherným gólom v Lige majstrov, keď krásnym sólom znemožnil miliónovú obranu parížskeho Saint-Germain. Futbaloví odborníci ho považovali za výnimočný talent, ktorý mal všetky vlastnosti potrebné pre kvalitné krídlo a rozdielového hráča- výbornú techniku, rýchlosť, silný súboj 1 na 1, skvelú kľučku do stredu, obaľovačku k vzdialenejšej žrdi.

V roku 2014 si to však bratislavský rodák šokujúco namieril do katarskej Lekhwiye. Nemalo ísť o dlhodobé riešenie, po roku-dvoch sa mal vrátiť naspäť do Európy. V roku 2016  Weiss naozaj prestúpil, no len v rámci katarskej ligy. Už vyše 4 roky tak hrá ďaleko od miest, kde sa v súčasnosti koncentruje futbalová kvalita.

A pociťovala to aj reprezentácia. To, že hráč s číslom 7, nebol nikdy presvedčivý v defenzíve a dodržiavaní taktiky, bolo tolerovateľné, veď v tomto smere mávajú problémy viacerí ofenzívni technickí futbalisti, stačí spomenúť hviezdneho Neymara. Horšie ale bolo, že v Katare Weiss výrazne stratil kondične aj rýchlostne. Po výkonnostnej stránke tak išiel dole.

Nikde však nebolo napísané, že reprezentácii už nemá čo dať. Vzhľadom na okolnosti ale momentálne pasoval skôr do role žolíka, ktorý nám môže pri určitom vývoji zápasu výrazne pomôcť.  A na tom nič nemení ani fakt, že viac reprezentačných štartov mali zo súčasného kádra len Škrteľ, Hamšík a Pekarík.

Pondelková kauza je  len akousi špičkou ľadovca, ktorá jasne ukazuje, že problémový hráč sa stále nepoučil. Weissovi nechcem brať jeho reprezentačné zásluhy, tie sú nespochybniteľné. Človeka s takýmto správaním však v národnom tíme nepotrebujeme.

Doma kritizovaní, v Európe úspešní

16.12.2018

Spartak Trnava má za sebou úspešné účinkovanie v pohárovej Európe. Slovenský majster sa dostal až do skupinovej fázy Európskej ligy, v ktorej nebol iba do počtu. Na svoje konto si pripísal 7 bodov, v ére samostatnosti sa žiadnemu nášmu klubu nepodarilo získať viac. Momentálna situácia v Trnave je všetkým dobre známa. V klube po 25 rokoch skončil majiteľ [...]

Najlepšie a najhoršie možnosti pre Slovensko v kvalifikácii ME 2020

21.11.2018

Ako všetci vieme, slovenská futbalová reprezentácia v pondelok podľahla Česku a tým pádom v Lige národov zostúpila o divíziu nižšie. Pre zverencov Pavla Hapala to navyše znamená aj to, že do kvalifikácie o ME 2020 budú nasadzovaní až z tretieho koša. S istotou tak budú čeliť dvom papierovo silnejším súperom. V tomto článku si pozrieme, aké zloženie skupiny [...]

7 dôvodov postupu Trnavy do skupiny Európskej ligy

31.08.2018

Pred mesiacom by tomu veril len málokto, no teraz je to realita. Futbalisti trnavského Spartaka sa dokázali kvalifikovať do skupinovej fázy Európskej ligy UEFA. V nasledujúcom článku sa pozrieme na 7 faktorov, vďaka ktorým sa slovenskému majstrovi podarilo dosiahnuť tento úspech. Skvelá defenzíva a organizácia hry V ôsmich zápasoch tejto pohárovej sezóny dostal Spartak len [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Špióni

Kradnuté technológie, sabotáže aj plánované útoky. Európu zaplavujú čínski a ruskí špióni

25.04.2024 06:00

Špiónov, ktorí pracovali pre Čínu, zadržali v Británii aj v Nemecku. Ruských, ktorí pripravovali aj útoky, odhalila nemecká polícia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 103716x
Priemerná čítanosť článkov: 2074x

Autor blogu

Kategórie