Založ si blog

7 dôvodov postupu Trnavy do skupiny Európskej ligy

Pred mesiacom by tomu veril len málokto, no teraz je to realita. Futbalisti trnavského Spartaka sa dokázali kvalifikovať do skupinovej fázy Európskej ligy UEFA. V nasledujúcom článku sa pozrieme na 7 faktorov, vďaka ktorým sa slovenskému majstrovi podarilo dosiahnuť tento úspech.

Skvelá defenzíva a organizácia hry

V ôsmich zápasoch tejto pohárovej sezóny dostal Spartak len 6 gólov, pričom v riadnom hracom čase nikdy neinkasoval viac ako raz.  Spoločne s troma čistými kontami sú to vynikajúce čísla nielen pre gólmana Martina Chudého, ale aj celú trnavskú defenzívu. Bíli Andeli  boli v takmer každom zápase pri lopte menej ako ich súper, no v obrannom bloku pracovali veľmi účinne. Organizovane, keďže každý hráč vedel, čo má v danej situácii robiť, no zároveň aj dostatočne agresívne. Defenzívnu líniu dirigoval kapitán Godál, no čiernou robotou výborne pomáhali aj ofenzívni hráči.  Trnavskí súperi sa tak do šancí dostávali len zriedka. A keď sa im to už podarilo, v bráne stál spoľahlivý a pokojný Chudý.  V každom prípade, pochvalu za defenzívnu hru si zaslúži celé mužstvo.

Efektivita v zakončení

Až v šiestich z ôsmich pohárových zápasov trafili Trnavčania priestor brány menej krát ako súper. Včera boli v tejto štatistike pozadu pomerom 4:13, pred týždňom v Ľubľane pomerom 2:5.  Rozhodovala ale efektivita v zakončení. Na svojich 9 gólov na ceste do skupiny EL potrebovali Bíli Andeli len 31 striel, čo znamená, že skórovali z takmer každého tretieho pokusu na bránu.  Vo väčšine prípadov navyše dokázala Trnava udrieť zo svojej prvej šance, skóre sa jej nepodarilo otvoriť len v dvoch dueloch. Pre úspešný priebeh zápasov to bolo priam kľúčové.

Vhodné zmeny

Po majstrovskom titule odišiel úspešný  tréner Nestor EL Maestro do CSKA Sofia a na jeho miesto zasadol Radoslav Látal. Čech,  ktorý sa na Slovensku zviditeľnil ziskom pohára s MFK Košice,  nebúral zaužívaný systém,  hráčom veril, zmeny robil len kvôli kartovým trestom a zraneniam. Niekoľko zmien sa udialo aj v hráčskom kádri, z nových posíl výborne zapadlo trio Grendel-Rada-Bakoš, ktoré si okamžite našlo svoje miesto v zostave.

 Tímový duch a vnútorná súdržnosť

Rovnako ako pri majstrovskom ťažení platí, že základom trnavského úspechu nie sú drahé zahraničné hviezdy, ale tím. Tím, ktorý drží spolu a je pripravený vydať maximum. Hráči nechávali na ihrisku všetko, v záveroch išli často do kŕčov.  Presne toto oddaní trnavskí fanúšikova milujú. Náhradníci sa s výnimkou Hladíka na ihrisko veľmi nedostávali, no svoju rolu prijali. Jediným problémom bol v tomto smere Vlasko,  mužstvo však jeho odchod zvládlo.  Zaujímavý je aj fakt, že v základe hrával z legionárov len Čech Rada a pred prestupom Egho.

 Výhodná pozícia outsidera

S výnimkou Mostaru boli všetci trnavskí súperi favoritom na postup, platilo to hlavne v prípade Legie. Spartak sa tak dostal do pozície, z akej sa v minulom ročníku dopracoval k prvenstvu vo Fortunalige.  A tá mu naozaj vyhovuje.Samozrejme, pod určitým tlakom bol aj náš majster, no zďaleka nie v takej miere ako jeho favorizovaní súperi. Proti výborne fungujúcemu tímu sa im potom aj s týmto vedomím hralo veľmi ťažko. Výsledok poznáme- Trnava sa kvalifikovala do skupinovej fázy, vo Varšave a Ľubľane museli meniť trénerov.

Výborne zvládnuté zápasy vonku

Zrejme každému je jasné, že Trnave náramne sedia zápasy, v ktorých môže vychádzať zo zabezpečenej obrany.Z toho vyplýva , že takto stavané mužstvo môže byť úspešné na ihriskách súperov.  A Trnava aj naozaj bola.Na súperovom trávniku neprehrala ani raz- Vo Varšave a Ľubľane zvíťazila 2:0, z Mostaru a Belehradu si odniesla remízu 1:1. V domácich dueloch sa trápila kombinačne, no vždy mala nahraté. Niet tak pochýb, že jesennú účasť v pohároch jej zabezpečili práve úspešne zvládnuté zápasy na súperovej pôde.

Schopnosť hrať na výsledok

Už v minulej ligovej sezóne vedeli Trnavčania pravidelne zvládať vyrovnané zápasy a dosiahnuť úspešný výsledok aj tam, kde herne nedominovali. Túto schopnosť si očividne preniesli aj do európskych súťaží. Partia okolo Borisa Godála nerobila zbytočné chyby, premieňala šance a tým pádom dokázala zvládať momenty, v ktorých sa zápasy lámali. Podobne ladené tímy je veľmi ťažko poraziť, o čom sa trnavskí súperi dokonalo presvedčili.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Doma kritizovaní, v Európe úspešní

16.12.2018

Spartak Trnava má za sebou úspešné účinkovanie v pohárovej Európe. Slovenský majster sa dostal až do skupinovej fázy Európskej ligy, v ktorej nebol iba do počtu. Na svoje konto si pripísal 7 bodov, v ére samostatnosti sa žiadnemu nášmu klubu nepodarilo získať viac. Momentálna situácia v Trnave je všetkým dobre známa. V klube po 25 rokoch skončil majiteľ [...]

Nepoučiteľný talent, ktorého je veľká škoda

23.11.2018

Aktuálne najčastejšie sa skloňujúce meno slovenského športovca je Vladimír Weiss. Na rozdiel od Petra Sagana či Mateja Tótha však nie je spomínané vďaka úspechom. Syn bývalého reprezentačného trénera na seba už po niekoľkýkrát upozornil spôsobom, ktorý potvrdzuje, že čo sa týka kontroverzií, je medzi slovenskými športovcami lídrom. O tom, čo sa stalo, už [...]

Najlepšie a najhoršie možnosti pre Slovensko v kvalifikácii ME 2020

21.11.2018

Ako všetci vieme, slovenská futbalová reprezentácia v pondelok podľahla Česku a tým pádom v Lige národov zostúpila o divíziu nižšie. Pre zverencov Pavla Hapala to navyše znamená aj to, že do kvalifikácie o ME 2020 budú nasadzovaní až z tretieho koša. S istotou tak budú čeliť dvom papierovo silnejším súperom. V tomto článku si pozrieme, aké zloženie skupiny [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00, aktualizované: 07:40

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Špióni

Kradnuté technológie, sabotáže aj plánované útoky. Európu zaplavujú čínski a ruskí špióni

25.04.2024 06:00

Špiónov, ktorí pracovali pre Čínu, zadržali v Británii aj v Nemecku. Ruských, ktorí pripravovali aj útoky, odhalila nemecká polícia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 103718x
Priemerná čítanosť článkov: 2074x

Autor blogu

Kategórie