Založ si blog

Žreb dopadol prijateľne , rozhodnutie ale príde až na trávniku

Obdobie napätia , dohadov a zvedavosti sa skončilo ,účastníci 15 . ME vo futbale vrátane Slovenska už vedia  s kým , kedy a kde budú hrať v základných skupinách.  Ako to už býva zvykom ,okamžite sa začali rôzne varianty, prognózy  a porovnávania náročností jednotlivých skupín. 

 

Do tej s písmenom B poslal žreb k Anglicku,Rusku a Walesu aj  zverencov Jána Kozáka . Pri pohľade na zloženie tých iných treba povedať , že sme mohli dopadnúť síce aj lepšie, ale rozhodne aj horšie.

 

Česi v skupine smrti, Maďari v skupine nádeje

 

Napríklad ako naši bratia.  Tí boli zvyknutí na to , že im žreb prijal , tentoraz sa však stal opak .  Spoločne so znovu prebudeným Španielskom a  „šialenými“ Chorvátskom resp. Tureckom tvoria povestnú skupinu smrti .

Závidieť by sme nemali ani Poliakom , keďže odohrajú zápasy proti (hlavne na turnajoch )skvelým Nemcom , nám  veľmi dobre známej Ukrajine a nevyspytateľnému Severnému Írsku.

Veľmi zaujímavo to dopadlo aj pre švédske korunky. Konfrontácia s asi najtalentovanejšou reprezentáciou Európy – Belgickom, asi najkvalitnejším tímom z druhého koša Talianskom a asi najskúsenejším tímom zo štvrtého koša Írskom je však veľmi zradná.

Papierovo najlepšie  z nášho koša obstáli asi  Rumuni a Maďari .

Prví menovaní vyzvú v otváracom súboji šampionátu domáce Francúzsko a stretnú sa aj s nevyspytateľným Švajčiarskom a takisto nevypočítateľným ale aj neskúseným Albánskom.

Naši južní susedia si to na prvom turnaji po 30 rokoch zas  rozdajú s Ronaldovým Portugalskom ,  prebúdzajúcim sa Rakúskom a perspektívnym , húževnatým Islandom , čo tvorí síce kvalitnú , no dosť neostrieľanú skupinu.

 

Naši proti britskému duu a Rusom

 

Naši futbalisti obstáli asi najlepšie z pohľadu  prvého koša. Častokrát preceňovaná reprezentácia hrdého Albionu má síce mená ( Hart,Rooney) doplnené o mladícku dravosť ( Sterling,Kane, Gibbs , Clynu) , lenže na veľkých turnajoch to kolíske futbalu nešlo v minulosti, pričom súčasná mladšia generácia zažila podobné sklamania v týchto rokoch na mládežníckom fóre.  Áno Hogdsonovci vyhrali ako jediný tím všetky kvalifikačné zápasy, samotný turnaj je však  niečo úplne iné. Tím , ktorý je často vyvyšovaný hlavne kvôli  menu Premier Leauge je určite hrateľný, podľa môjho názoru z prvého koša najhrateľnejší.

 

Z druhého koša sme dostali súpera, ktorý v ňom nebol ani papierovo najslabší ,ale zďaleka ani nie najlepší.  Ruská zborná síce pod vedením nového kouča Sluckjiho herne aj výsledkovo  pookriala , skvelú formu má zjav tejto sezóny Dzuyba , no dosť výrazne sú zastúpené aj negatíva  . Trénerom trochu aj protektovaný stred obrany z jeho CSKA ( Ignaševič- Berezuckij) je síce skúsený a ostrieľaný, lenže už aj pomalý a  častejšie chybujúci. No a zabudnúť netreba ani na tradičný problém ruského futbalu.  Jeho hráči totiž vďaka skvelej finančnej situácii  domácich klubov nejdú do zahraničných kvalitnejších líg, čím mrhajú svoj potenciál  , ktorému neprispieva ani ich častá náladovosť.

 

Kým v prípade prvých dvoch košov môžeme hovoriť o prijateľnom žrebe, v prípade toho posledného sme dostali jedného z najťažších súperov. Walesania s hviezdnym triom Bale-Ramsey – Williams vystuženým o PL ostrieľanými hráčmi na čele s Allenom či Ledleym tvoria húževnatý , bojovný a nebezpečný kolektív , ktorý však nemá skúsenosti z reprezentačných zápasov na najvyššom fóre.

 

 

 

 

Na záver sa žiada povedať , že všetky tieto prognózy a analýzy sú síce oprávnené , no samotné rozhodnutie aj tak padne až na štadiónoch vo Francúzsku .  Krása športu tkvie aj v tom ,že papierové predpoklady sa mnohokrát totálne roztrhajú a vyvrátia.  A tak aj žreb je podstatným , no nie rozhodujúcim ukazovateľom. 

Doma kritizovaní, v Európe úspešní

16.12.2018

Spartak Trnava má za sebou úspešné účinkovanie v pohárovej Európe. Slovenský majster sa dostal až do skupinovej fázy Európskej ligy, v ktorej nebol iba do počtu. Na svoje konto si pripísal 7 bodov, v ére samostatnosti sa žiadnemu nášmu klubu nepodarilo získať viac. Momentálna situácia v Trnave je všetkým dobre známa. V klube po 25 rokoch skončil majiteľ [...]

Nepoučiteľný talent, ktorého je veľká škoda

23.11.2018

Aktuálne najčastejšie sa skloňujúce meno slovenského športovca je Vladimír Weiss. Na rozdiel od Petra Sagana či Mateja Tótha však nie je spomínané vďaka úspechom. Syn bývalého reprezentačného trénera na seba už po niekoľkýkrát upozornil spôsobom, ktorý potvrdzuje, že čo sa týka kontroverzií, je medzi slovenskými športovcami lídrom. O tom, čo sa stalo, už [...]

Najlepšie a najhoršie možnosti pre Slovensko v kvalifikácii ME 2020

21.11.2018

Ako všetci vieme, slovenská futbalová reprezentácia v pondelok podľahla Česku a tým pádom v Lige národov zostúpila o divíziu nižšie. Pre zverencov Pavla Hapala to navyše znamená aj to, že do kvalifikácie o ME 2020 budú nasadzovaní až z tretieho koša. S istotou tak budú čeliť dvom papierovo silnejším súperom. V tomto článku si pozrieme, aké zloženie skupiny [...]

Niger / Rusko /

Ruské jednotky vstúpili na leteckú základňu v Nigeri, ktorá hostí americké sily

03.05.2024 09:07

Krok ruskej armády stavia americké a ruské jednotky do tesnej blízkosti v čase, keď sa vojenská a diplomatická rivalita oboch krajín čoraz viac vyostruje v súvislosti s konfliktom na Ukrajine.

Jekaterina Sobjanukova

Najbohatšia poslankyňa označila nezamestnaných Rusov za červy a rada by ich videla v pracovných táboroch

03.05.2024 08:00

Jelena Sobkaňuková tvrdí, že veľa ľudí nechce robiť. Bola preto zvedavá, čo si myslia ostatní poslanci o táboroch smutne známych zo Stalinovho obdobia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 103854x
Priemerná čítanosť článkov: 2077x

Autor blogu

Kategórie