Založ si blog

Z vrcholu neprávom na dno. A teraz naspäť

V lete minulého roku to vyzeralo s pokračovaním kariéry Mateja Tótha veľmi biedne. Najúspešnejší slovenský atlét bol kvôli nezrovnalostiam v biologickom pase podozrievaný z dopingu a úplne vypadol z tréningového procesu.

Chodec, ktorý udivoval športový svet nielen svojimi výkonnostnými kvalitami, ale aj charakterom, sa dostal do najťažšej situácie v svojom živote. Na svoju obhajobu musel vynaložiť 60 000 eur a samozrejme aj množstvo nervov a stresu.  Pravda vyšla našťastie najavo, no po dlhom výpadku sa Tóthovi veľké šance na zopakovanie výkonov z Pekinga resp. Ria nedávali.

Zverenec Mateja Spišiaka však opäť začal s jemu príznačným tvrdým a poctivým tréningom, a ten postupne začal prinášať výsledky.  V marci po tretíkrát v kariére vyhral Dudinskú 50-tku a to časom, ktorý je v tohtoročných tabuľkách na skvelom druhom mieste ( 3:42:46).

Všetci slovenskí fanúšikovia tak dúfali, že poriadne vysoko môže Matej rúbať aj na ME v Berlíne. Práve titul majstra Európy mu chýbal v jeho zbierke k tomu,  aby sa stal prvým chodcom histórie s víťazstvami na všetkých veľkých podujatiach.

Na rozpálenej berlínskej trati z toho napokon bolo  podobne ako pred 4 rokmi v Zürichu striebro.  Áno, podľa sezónneho aj osobného maxima bol Tóth papierovo najväčším  favoritom. Počas dlhej časti preteku navyše viedol.  Napriek tomu sa to však v žiadnom prípade nedá považovať za sklamanie.

Práve naopak.  Náš chodec ukázal, že po mentálnej stránke je neskutočný silný  a odolný. Jednak na samotnej trati, kde v úmornej horúčave prekonal veľkú krízu a po prepadnutí sa na 4.priečku v závere ešte obehol dvoch súperov.

Hlavne však dokázal prekonať nepriaznivé  okolnosti. Ak sa niečomu venujete celý svoj život a ono sa to začne vyplácať, je to nenahraditeľný pocit. Ak vám to však niekto chce zobrať bez toho, aby ste sa nejako previnili, je to zrejme najťažšia možná skúška, akú môže športový život priniesť.

Matej Tóth ju však zvládol a po včerajšku môžeme s radosťou povedať, že je späť.  Pripravený zabezpečiť nám ďalšiu športovú radosť a hrdosť. Ak mu vydrží zdravie , nič nie je nemožné  ani budúci rok na MS v Dohe, ani o 2 roky na OH v Tokiu.

Doma kritizovaní, v Európe úspešní

16.12.2018

Spartak Trnava má za sebou úspešné účinkovanie v pohárovej Európe. Slovenský majster sa dostal až do skupinovej fázy Európskej ligy, v ktorej nebol iba do počtu. Na svoje konto si pripísal 7 bodov, v ére samostatnosti sa žiadnemu nášmu klubu nepodarilo získať viac. Momentálna situácia v Trnave je všetkým dobre známa. V klube po 25 rokoch skončil majiteľ [...]

Nepoučiteľný talent, ktorého je veľká škoda

23.11.2018

Aktuálne najčastejšie sa skloňujúce meno slovenského športovca je Vladimír Weiss. Na rozdiel od Petra Sagana či Mateja Tótha však nie je spomínané vďaka úspechom. Syn bývalého reprezentačného trénera na seba už po niekoľkýkrát upozornil spôsobom, ktorý potvrdzuje, že čo sa týka kontroverzií, je medzi slovenskými športovcami lídrom. O tom, čo sa stalo, už [...]

Najlepšie a najhoršie možnosti pre Slovensko v kvalifikácii ME 2020

21.11.2018

Ako všetci vieme, slovenská futbalová reprezentácia v pondelok podľahla Česku a tým pádom v Lige národov zostúpila o divíziu nižšie. Pre zverencov Pavla Hapala to navyše znamená aj to, že do kvalifikácie o ME 2020 budú nasadzovaní až z tretieho koša. S istotou tak budú čeliť dvom papierovo silnejším súperom. V tomto článku si pozrieme, aké zloženie skupiny [...]

Andrej Danko, upratovanie Dúbravky,

Danko upratuje Dúbravku. Zaplatil pokutu tisíc eur a chce ukázať dôkaz o vylomenom zube

26.04.2024 09:26, aktualizované: 09:41

Danko sa zaviazal zametať Dúbravku potom ako v januári zdemoloval semafor a z miesta činu ušiel. Nájsť sa ho podarilo podľa olejovej škrvny.

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 09:48

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 103736x
Priemerná čítanosť článkov: 2075x

Autor blogu

Kategórie