Založ si blog

Dominancia vyrovnanosti a opatrnosti

  1. európsky futbalový šampionát má za sebou skupinovú fázu a tak je pred začiatkom play-off čas zhodnotiť doterajšie takmer dvojtýždňové dianie na francúzskych trávnikoch.

 

Na tomto turnaji sa po prvýkrát v histórii predstavilo 24 tímov,  vrátane Slovenska, jedného zo šiestich nováčikov. Zverenci Jána Kozáka obsadili v B-skupine so ziskom 4 bodov tretiu priečku , pričom do osemfinále postúpili ako víťaz mikrotabuľky tretích tímov.

 

Vyrovnanosť

Už dlhé roky sa hovorí o tom, že pomer síl sa vo futbalovom svete mení resp. zmenšujú sa rozdiely medzi tzv. favoritmi a outsidermi. Tohtoročné EURO to zatiaľ len plne potvrdzuje.  Okrem prekvapení , ktoré sú osobitnou kapitolou , sme videli aj množstvo tesných dueloch , ktoré rozhodli góly v nadstavenom čase. V tejto časti hry ich padlo až 7.  Za veľa vraví aj fakt, že až v 11 stretnutiach sa zrodila remíza, pričom najväčšie víťazstvá boli o tri góly, aj to len v troch prípadoch. O výsledkovú dramatickosť je teda postarané veľmi dobré, je veľmi pravdepodobné , že zápasy neopustí ani vo vyraďovacej fáze.

 

Prekvapenia

Tento faktor súvisiaci so spomínanou globalizáciou a vyrovnávaním síl vo futbale sa začal prejavovať už v kvalifikácii, napriek zvýšenému počtu miesteniek sa do Francúzska nedostali Holanďania, Gréci, Bosniaci či Dáni.  O trhanie papierových predpokladov nie je núdza ani na samotnom EURE. Kto by bol povedal, že už v skupine pri miernejšom postupovom kľúči skončia Ukrajinci, Rusi, Rakúšania , Rumuni či Češi? Že ďalej naopak postúpia Severné Írsko, Island a dokonca ako víťazi skupiny napr. Wales či Maďarsko ? Zaujímavý je aj fakt, že okrem Portugalcov nevyhrali svoje skupiny ani favoriti z Anglicka či Španielska , ktorí sa však na rozdiel od Ronalda a spol. dostali do druhej časti koša, z ktorého tým pádom urobili tú smrtiacu.  Slovenskému prieniku do osemfinále sme síce verili, no určite nie spôsobom, akým sa tam napokon „Sokoli“ dostali. Prekvapení by sa dalo hľadať ešte viac, v každom prípade treba podotknúť , že pre  oživenie samotného turnaja sú len pozitívnou vecou.

 

Taktická zviazanosť resp. gólová chudoba

To, že vo veľkých zápasoch resp. turnajoch sa okrem momentov, keď danému tímu tečie do topánok, taktizuje, platí už dlhú dobu. Po prísľube posledných , ofenzívne ladených MS sa však čakala trochu vyššia gólová potencia, ako je realitou. Nie, nikto nečaká , že tímy budú od prvých minút vysokým pressingom riskovať stratu síl a otvorené defenzívne dvierka, lenže priemer 1,92 gólu na zápas je aj tak prinízky. Impulzy, ktoré by spôsobili výsledkové rozhýbanie zápasu prichádzajú zväčša neskoro. Ani predošlé riadky však nič nemenia na fakte, že na úspešné zvládnutie týchto duelov je okrem taktickej pripravenosti sú potrebné aj technická , rýchlostná a fyzicko-kondičná.

 

 

Vo Francúzsku teda zatiaľ vidíme vyrovnaný,  takticko-defenzívne ladený turnaj, v ktorom rozhodujú najmenšie detaily. Nemožno spochybniť, že jeho dej je odohrávaný  tým  najlepším , čo európsky reprezentačný futbal momentálne ponúka. Zostáva sa už len tešiť na vyraďovacie drámy, ktorých bude ako maku. Snáď to platí aj pre  zaujímavé momenty.

 

 

 

 

Doma kritizovaní, v Európe úspešní

16.12.2018

Spartak Trnava má za sebou úspešné účinkovanie v pohárovej Európe. Slovenský majster sa dostal až do skupinovej fázy Európskej ligy, v ktorej nebol iba do počtu. Na svoje konto si pripísal 7 bodov, v ére samostatnosti sa žiadnemu nášmu klubu nepodarilo získať viac. Momentálna situácia v Trnave je všetkým dobre známa. V klube po 25 rokoch skončil majiteľ [...]

Nepoučiteľný talent, ktorého je veľká škoda

23.11.2018

Aktuálne najčastejšie sa skloňujúce meno slovenského športovca je Vladimír Weiss. Na rozdiel od Petra Sagana či Mateja Tótha však nie je spomínané vďaka úspechom. Syn bývalého reprezentačného trénera na seba už po niekoľkýkrát upozornil spôsobom, ktorý potvrdzuje, že čo sa týka kontroverzií, je medzi slovenskými športovcami lídrom. O tom, čo sa stalo, už [...]

Najlepšie a najhoršie možnosti pre Slovensko v kvalifikácii ME 2020

21.11.2018

Ako všetci vieme, slovenská futbalová reprezentácia v pondelok podľahla Česku a tým pádom v Lige národov zostúpila o divíziu nižšie. Pre zverencov Pavla Hapala to navyše znamená aj to, že do kvalifikácie o ME 2020 budú nasadzovaní až z tretieho koša. S istotou tak budú čeliť dvom papierovo silnejším súperom. V tomto článku si pozrieme, aké zloženie skupiny [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 103744x
Priemerná čítanosť článkov: 2075x

Autor blogu

Kategórie