Založ si blog

Postup Bystrice je zaslúžený, Košiciam vnútila svoj moderný štýl

Prvým finalistom tohto ročníka Tispsport Ligy je Banská Bystrica. Na tomto fakte by vo väčšine prípadov nebolo nič prekvapujúce, no tentoraz mali Országhovci za súpera tím, ktorý z posledných 8 sezón vyťažil 5 triumfov a ďalšie 3 striebra, pričom aj v prebiehajúcom ročníku sa stal víťazom základnej časti a do play-off vstupoval z najvyššej možnej pozície.

 

Papierové predpoklady , vo väčšine prípadov predpovedajúce vyrovnanú sériu s úspešným koncom pre Oceliarov sa teda nenaplnili. Svoju rolu pritom hralo viacero faktorov, no nad všetkými vyčnieval jeden hlavný. Kľúčové bolo ,že Bystričania dokázali favorizovanému súperovi vnútiť svoju hru. Zámorský štýl hokeja sa  snažili pod Urpínom produkovať už dlhší čas a  práve v tejto sérii sa prejavilo ovocie tejto práce tak, ako nikdy predtým.

 

Celoplošná obrana , začínajúca sa už  vysokým forčekingom, hrala tvrdo, no na rozdiel od minulosti oveľa čistejšie a disciplinovanejšie. Barani navyše boli skvelo pripravení aj takticky , organizačne a kondične, takže spomínané herné prvky mohli predvádzať bez vynútených prestávok.  Výsledkom tejto pripravenosti bolo ,že košických šancí bolo počas každého zápasu vrátane minút , v ktorých boli Bystričania pod optickým tlakom, málo.

V útoku mali Barani solídnu hru už aj v minulosti, no z hľadiska efektivity a presnosti to  predsa bolo teraz  tiež o niečo úspešnejšie a údernejšie.

Brankárska opora je niečo, bez čoho sa už v súčasnosti uspieť nedá, dôležité bolo, že tieto problémy tréner Országh riešiť ani náznakom nemusel. „Cash“ si držal štandard od úvodu sezóny , k istote vedel pridať aj  pre úspešného brankára kľúčové „navyše“.

 

Košická reakcia na súperovu hru nebola práve najlepšia. To, že dôrazný bystrický tím bude technicky- kombinačne ladenému mužstve, aké má 8-násobný slovenský majster, robiť problémy sa čakalo. No nie až v takomto vydaní. Mohlo za to viac vecí. Nielen to, že stupeň vyspelosti ,s ktorou partia okolo Handzuša svoj systém hrala , bol naozaj vysoký , ale aj fakt, že ideálne neboli ani samotné košické výkony.

Hlavne v prvých dvoch domácich zápasoch to bolo z košickej strany hlavne o nedôraznej , často chybujúcej obrane a kombináciami váhavom, málo strieľajúcom útoku. S postupom času síce Čadovci svoju hru zlepšili, no rozbehnutý súper mal aj naďalej všetko pod kontrolou.

 

Dôležité je povedať aj to , že bystrický úspech je cennejší o to viac , že táto sezóna najprv pre vicemajstrov nevyzerala najlepšie. Tím sa výrazne obmenil, no to želanú kvalitu neprinášalo. Vo väčšine klubov by prišlo k zmene trénera , no pod Urpínom sa rozhodli urobiť cenný a napokon kľúčový ťah. Tandemu Országh – Zedník nechali dôveru, vymenení boli samotní hráči. A  zmeny v kádri svoje ovocie priniesli. Tím dostal ideálne zloženie, vytvorila sa v ňom správna chémia a odvtedy ako sa zohral , začal prejavovať svoje kvality.

 

Meno prvého finalistu je teda zaslúžené. Banská Bystrica Košičanov prevýšila nielen hernou stránkou ,ale napokon aj výsledkami. Cesta , na ktorú v centre stredného Slovenska nastúpili, je moderná, verme že v nej budú pokračovať . Pomôže to totiž nielen im , ale aj celej lige.

 

 

 

Doma kritizovaní, v Európe úspešní

16.12.2018

Spartak Trnava má za sebou úspešné účinkovanie v pohárovej Európe. Slovenský majster sa dostal až do skupinovej fázy Európskej ligy, v ktorej nebol iba do počtu. Na svoje konto si pripísal 7 bodov, v ére samostatnosti sa žiadnemu nášmu klubu nepodarilo získať viac. Momentálna situácia v Trnave je všetkým dobre známa. V klube po 25 rokoch skončil majiteľ [...]

Nepoučiteľný talent, ktorého je veľká škoda

23.11.2018

Aktuálne najčastejšie sa skloňujúce meno slovenského športovca je Vladimír Weiss. Na rozdiel od Petra Sagana či Mateja Tótha však nie je spomínané vďaka úspechom. Syn bývalého reprezentačného trénera na seba už po niekoľkýkrát upozornil spôsobom, ktorý potvrdzuje, že čo sa týka kontroverzií, je medzi slovenskými športovcami lídrom. O tom, čo sa stalo, už [...]

Najlepšie a najhoršie možnosti pre Slovensko v kvalifikácii ME 2020

21.11.2018

Ako všetci vieme, slovenská futbalová reprezentácia v pondelok podľahla Česku a tým pádom v Lige národov zostúpila o divíziu nižšie. Pre zverencov Pavla Hapala to navyše znamená aj to, že do kvalifikácie o ME 2020 budú nasadzovaní až z tretieho koša. S istotou tak budú čeliť dvom papierovo silnejším súperom. V tomto článku si pozrieme, aké zloženie skupiny [...]

Kolumbíjska univerzita

Nepokoje na amerických univerzitách: Polícia zatkla už vyše 2000 protiizraelských aktivistov

03.05.2024 13:35

Vlnu študentského aktivizmu začal incident, keď vedenie Kolumbijskej univerzity v New Yorku poslalo políciu na študentov, ktorí sa utáborili uprostred jej kampusu.

Zuzana Čaputová

Čaputová: K demokracii nepatrí snaha o politické ovládnutie médií

03.05.2024 13:27

"Tam, kde je ohrozená sloboda tlače, je ohrozená aj demokracia," uviedla prezidentka.

EÚ / Eurovoľby /

Koľko zarábajú europoslanci? Pôsobenie v EP im prináša tisíce eur aj po odchode do penzie. Aké sú ich právomoci?

03.05.2024 11:49

Europoslanci zastupujú v Bruseli asi 450 miliónov občanov EÚ.

Izrael Gaza vojaci

Bola potvrdená ďalšia vražda rukojemníka v Gaze. Turecko obnoví obchod s Izraelom až v prípade mieru

03.05.2024 11:20

Turecko vo štvrtok zastavilo všetok vývoz a dovoz do a z Izraela s odvolaním sa na "zhoršujúcu sa humanitárnu tragédiu" na palestínskych územiach.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 103858x
Priemerná čítanosť článkov: 2077x

Autor blogu

Kategórie