Založ si blog

Naznačený žltomodrý potenciál

Michalovskí futbalisti počas posledného víkendu predĺžili neporaziteľnosť proti Vionu na číslo 7  a zároveň dosiahli druhé víťazstvo v rade.  To ich dostalo na pozíciu v strede tabuľky. Vzhľadom na nízky počet odohratých kôl síce nie je smerodajná, no pri podobných výkonoch ako v sobotu môže toto miesto Zemplínčanom patriť aj stabilne.

Predošlé dve michalovské sezóny vo Fortunalige boli odlišné- v prvej sa ako neskúsený nováčik triasli o ligovú existenciu do posledného kola, v predošlej obsadili pokojnú 8.priečku. 7 získaných bodov za 6 kôl sa skôr podobá druhému scenáru, ktorý navyše po zmene modelu zapája tímy  zo stredu tabuľky do bojov o európsku miestenku.

Bojovnosť aj futbalovosť

Kvôli výmene trávnika zverenci Antona Šoltiša kočovali po slovenských štadiónoch takmer 10 mesiacov. V úvode ligy sa na súperových trávnikoch trápili gólovo a po  návrate domov na nich bola badateľná nervozita znamenajúca prehru s Prešovom. Nie príliš vydarený štart do ligy.                                                                                                                                                                                                                     Ubojované víťazstvo u veľkého favorita v Trenčíne ale tím výrazne povzbudilo, čo bolo v sobotu na ihrisku vidno.  Po rozháraných 15 minútach prebrali Zemplínčania taktovku stretnutia do svojich rúk.  Ku koncentrácii, disciplíne a bojovnosti pridali aj futbalovú nadstavbu v podobe kombinačnej kvality a sily na lopte. Výsledkom bolo viacero sľubných šancí po účelných aj vizuálne vydarených akciách.  Obrana bola až na výnimky, pri ktorých mužstvo podržal istými zákrokmi brankár Kira, pevná, záloha dostatočne kreatívna , krídelná hra živelná  a rýchla.               Po červenej karte Chrena dalo mužstvo súperovi dvojitý trest v podobe okamžitého gólu na 2:0. V zostávajúcom priebehu si umnou hrou víťazstvo ustrážilo, hráči vedeli držať oslabeného súpera na dištanc aj kontrolovať dianie s loptou na nohe. Pri črtajúcich sa brejkových možnostiach chýbalo viac jednoduchosti a presnosti, no výsledok to už negatívne neovplyvnilo.

 

Kolektívny výkon aj kvalita lídrov

Do Profutbalom vytvorenej ideálnej jedenástky minulého kola sa dostali až štyria hráči Zemplína. Úspech mužstva sa začína odzadu. Brankár Matúš Kira nemal celkovo plné ruky práce, no v troch situáciách pred jeho bránou horelo. Domáci gólman svoj tím ako správna opora podržal, ukázal výborný reflex na čiare aj koncentráciu na kľúčové momenty.                                                                                                           Michalovská obrana  podľa štatistík patrí v lige k tomu najlepšiemu, veď 4 inkasované góly v 7 zápasoch sú výborná vizitka. Defenzívnej hre riadenej skúseným stopérom Kavkom dominovala zodpovednosť, laxné chyby a prepadávanie zo zápasu s Prešovom boli minulosťou.                   Stred poľa aj celú hru domácich dirigoval kapitán Igor Žofčák. Bývalý hráč bratislavského Slovana bol kreatívnym mozgom domácich akcií a ako postava zápasu  potiahol tím v kľúčových momentoch. Prsty mal  v oboch góloch- pri prvom krásne našiel centrujúceho Šimčáka, druhý po výbornom signále sám dal. „Žofi“ ukázal aj variabilitu a použiteľnosť v rôznych systémoch. Výraznejšie sa zapájal do v predošlých zápasoch problémovej rozohrávky, čím odbremenil predtým chybujúceho Griča, ktorý aj vďaka nemu podal istejší výkon. Po zranení Matiča sa kapitán Zemplína posunul vyššie, ku Gričovi prišiel mladučký Bednár, ktorým  síce lomcovala nervozita, no ukázal aj solídne prvky.                            V krídelných priestoroch sa ako dôležitý ukázal ťah na ľavej strane, výmena obrancu Šimčáka a krídelníka Božoka sa jednoznačne osvedčila. Pri bránení obaja ukázali veľkú súčinnosť, výborne sa dopĺňali, dôrazne vystupovali. Smerom dopredu dával kreatívnejší Božok behavejšiemu Šimčákovi spoločne so spomínaným stredom výborne lopty, ktoré  mladý  univerzál výborne využíval. Krásne nacentroval na prvý gól a pre súpera bol hrozbou aj v ďalších minútach, celkovo spresnil svoju finálnu prihrávku.                                                                                                  Na pravej strane  operoval ďalší z mužov zápasu, Martin Koscelník- rýchly, silný v súbojoch 1 na 1 a v posledných zápasoch aj gólový. V čase svojho presného zásahu na 1:0 bol jediným strelcom Zemplína v prebiehajúcej sezóne, pričom všetky góly dosiahol nečakane hlavou(!).            Mladí útočníci Zemplína potrebujú čas. Rýchly Matič sa priskoro zranil, no stihol ukázať solídne vedenie lopty aj prehľad v hre. Ukrajinský kanonier z dorastu Bragin bol príliš nesmelý,  na viac odvahy sa zrejme potrebuje chytiť gólom, ktorý by mu veľmi pomohol.

Michalovčania ukázali, čo to znamená hrať so srdcom. Drina a obetavosť prinášajú svoje výsledky a iba v kombinácii s nimi sa môže prejaviť aj herná kvalita.  To je prípad sobotňajšieho michalovského víťazstva, ktoré spĺňalo základnú podmienku- bavilo a tešilo  ľudí.

 

 

 

Doma kritizovaní, v Európe úspešní

16.12.2018

Spartak Trnava má za sebou úspešné účinkovanie v pohárovej Európe. Slovenský majster sa dostal až do skupinovej fázy Európskej ligy, v ktorej nebol iba do počtu. Na svoje konto si pripísal 7 bodov, v ére samostatnosti sa žiadnemu nášmu klubu nepodarilo získať viac. Momentálna situácia v Trnave je všetkým dobre známa. V klube po 25 rokoch skončil majiteľ [...]

Nepoučiteľný talent, ktorého je veľká škoda

23.11.2018

Aktuálne najčastejšie sa skloňujúce meno slovenského športovca je Vladimír Weiss. Na rozdiel od Petra Sagana či Mateja Tótha však nie je spomínané vďaka úspechom. Syn bývalého reprezentačného trénera na seba už po niekoľkýkrát upozornil spôsobom, ktorý potvrdzuje, že čo sa týka kontroverzií, je medzi slovenskými športovcami lídrom. O tom, čo sa stalo, už [...]

Najlepšie a najhoršie možnosti pre Slovensko v kvalifikácii ME 2020

21.11.2018

Ako všetci vieme, slovenská futbalová reprezentácia v pondelok podľahla Česku a tým pádom v Lige národov zostúpila o divíziu nižšie. Pre zverencov Pavla Hapala to navyše znamená aj to, že do kvalifikácie o ME 2020 budú nasadzovaní až z tretieho koša. S istotou tak budú čeliť dvom papierovo silnejším súperom. V tomto článku si pozrieme, aké zloženie skupiny [...]

električka snd

Ministerstvo električku popred SND neodmietlo. Divadlo argumentuje garážami a štúdiám neverí

30.04.2024 20:53

Vedenie SND si okrem toho plánuje dať posúdiť výsledky štúdií, na ktoré sa hlavné mesto odvoláva

Covid

EMA požaduje aktualizáciu vakcín proti covidu pred ďalšou očkovacou kampaňou

30.04.2024 20:19

Najrozšírenejším variantom na svete je teraz variant JN.1, ktorý "predbehol" subvariant XBB

Javelin, vojna na Ukrajine, vojaci, raketomet, protitanková strela

Čaputovej poradkyňa: Vláda vníma to, čo sa deje na Ukrajine ako bezpečnostnú hrozbu, rozdiel v porovnaní so susedmi je v rétorike

30.04.2024 19:07

Kobzová tvrdí, že Poľsko sa jednoznačne vybral cestou, „ak chceš mier, priprav sa na vojnu“.

Grécko Rodos požiare lesné ľudia evakuácia

Na ruskej Sibíri sa začína sezóna lesných požiarov

30.04.2024 18:52

Kým na východe Sibíri vyčíňajú lesné požiare, viaceré regióny v jej západnej časti pri hraniciach s Kazachstanom sužujú rozsiahle záplavy.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 103827x
Priemerná čítanosť článkov: 2077x

Autor blogu

Kategórie