Založ si blog

Z pračky na peniaze najväčšia liaheň talentov

Futbalisti AS Monaco sa včera spoločne s Manchesterom City postarali o jeden z najatraktívnejších zápasov poslednej doby. Príbeh špecifického klubu je hlavne v posledných rokoch veľmi zaujímavý, pričom treba povedať, že práve terajšia podoba je tým, čo mu svedčí najviac.

Krutý pád slávnej značky

Futbalisti z 35 000-cového mestského štátu nikdy nepatrili k najväčším gigantom, no do sveta futbalu vedeli poslať zaujímavé mená typu Henryho či Trezegueta , pričom výsledkovo sa dokázali presadiť nielen na domácej, ( 7 titulov z Ligue 1) ale aj medzinárodnej scéne.  Najväčším úspechom bola účasť vo finále LM v roku 2004, Kniežatá v ňom nestačili na Mourinhovo Porto.  Postupne sa ale situácia kráľovského klubu zhoršovala, nevýrazné umiestnenia v strede tabuľky ešte zhoršil príchod finančnej krízy. Trápenie  dosiahlo svoj vrchol v roku 2011. Monaco šokujúco vypadlo z Ligue 1 a po 16 zápasoch bolo dokonca na dne Ligue 2. S pošramoteným menom a obrovskými dlhmi.

Príchod nového Abramoviča

Vrátiť Monako na predošlé pozície sa na konci spomínaného roku rozhodol ruský miliardár Dmitry Rybovlev. Majiteľ veľkofirmy Uralkali  klub okamžite stabilizoval a postupne si začal plniť svoje veľké plány. Záchrana v Ligue 2 bola úplnou samozrejmosťou no a v nasledujúcej sezóne sa Kniežatám podarilo vybojovať si návrat medzi francúzsku elitu. Na lavičke už sedel strojca terajšieho leicesterského zázraku Claudio Ranieri.  Angažovanie skúseného Taliana ukázalo smer, akým sa bude Rybovlev uberať aj pri hráčskom posilňovaní.  Pred svojou prvou sezónou v Ligue 1 minul na posily vyše 130 miliónov eur. Do kádra nováčika pribudli mená ako Radamel Falcao, James Rodriguez, Jeremy Toulalan či Joao Moutinho. Každému tak bolo jasné, že nepôjde o mužstvu hrajúce o záchranu. Ranieri  napokon doviedol Monaco na druhú priečku, ktorá zabezpečila účasť v milionárskej Lige majstrov, na suveréna z PSG síce nováčik nevyzrel, no signál príchodu lepšej doby bol jednoznačný.

Črtajúce sa problémy

Ako to však už pri podobne rýchlych vzostupoch býva pravidlom, častokrát ide o pohybovanie sa po veľmi tenkom ľade. O tom ,že po hodoch nasleduje bolenie brucha , by vedeli rozprávať v Malage, Machačkale či Queens Park Rangers. Rok po postupe medzi francúzsku elitu všetko naznačovalo, že podobne to dopadne aj s Monacom. Rybovlevovi skrížil plány rozvod, po ktorom musel exmanželke zaplatiť neuveriteľné  4 miliardy. Z klubu rázom odišli tréner Ranieri, ako aj najväčšie hviezdy- Falcao do Chelsey a James do Realu.

Kľúčový bod- zmena filozofie

V prvých mesiacoch po krízovom lete naozaj všetko nasvedčovalo výraznému ústupu z pozícii. V tíme sa okrem novej posily Berbatova a Moutinha nachádzali spravidla mladí, neznámi hráči, ktorých viedol , na kouča taktiež neskúsený – len 40-ročný Portugalec Leonardo Jardim. Napriek menšiemu trápeniu v domácej súťaži dokázali Kniežatá prekvapujúco vyhrať skupinu LM, no to najväčšie prekvapenie ešte len prišlo. Písal sa 25.február 2015. Mladý , podceňovaný tím cestoval do Londýna, kde sa mal v prvom zápase osemfinále  stretnúť s londýnskym Arsenalom. Kanonieri sa tešili, že im po rokoch konečne žreb prial. Lenže, kruto sa prerátali. Arsene Wegner utrpel proti tímu ,na ktorého lavičke sedel v minulosti 7 rokov, šokujúcu porážku 1:3. Celý futbalový svet s údivom sledoval drzý, priamočiary a efektívny futbal Jardimovich zverencov,  ktorí si už postup v odvete vziať nenechali. Vo štvrťfinále síce vystavil prekvapeniu sezóny stopku neskorší finalista Juventus, no jedno bolo isté- Monako našlo inú cestu. Takú, aká mu pomohla vychovať v úvode spomínané hviezdy. Podobným štýlom futbalu, aký predviedlo na Emirates , sa prezentuje aj v súčasnosti, no úroveň svojej hry vynieslo na ešte vyšší level. Svedčí o tom líderská pozícia a priemer troch gólov na zápas v Ligue 1, výborný utorkový výkon v Manchesteri ako aj uplatnenie hráčov, ktorí vyšli zo súčasného systému. Či už ide o Geoffryho Kondogbiu, Anthonyho  Martiala alebo Yannicka Ferreiru-Carrasca. Ak všetko pôjde ďalej po nastolenej ceste, čoskoro tieto už slávne mená napodobnia ďalšie – napríklad Mbappe, Lemar, Fabinho či Sibidé.  Bez ohľadu na to, či Monako zvládne ligovú naháňačku s PSG a či postúpi cez Manchester City, je kľúčové niečo iné.  A to fakt, že vo Francúzsku sa nachádza  studnica plná talentov, ktorá je veľkým plusom a nádejou pre celý súčasný futbal.

Doma kritizovaní, v Európe úspešní

16.12.2018

Spartak Trnava má za sebou úspešné účinkovanie v pohárovej Európe. Slovenský majster sa dostal až do skupinovej fázy Európskej ligy, v ktorej nebol iba do počtu. Na svoje konto si pripísal 7 bodov, v ére samostatnosti sa žiadnemu nášmu klubu nepodarilo získať viac. Momentálna situácia v Trnave je všetkým dobre známa. V klube po 25 rokoch skončil majiteľ [...]

Nepoučiteľný talent, ktorého je veľká škoda

23.11.2018

Aktuálne najčastejšie sa skloňujúce meno slovenského športovca je Vladimír Weiss. Na rozdiel od Petra Sagana či Mateja Tótha však nie je spomínané vďaka úspechom. Syn bývalého reprezentačného trénera na seba už po niekoľkýkrát upozornil spôsobom, ktorý potvrdzuje, že čo sa týka kontroverzií, je medzi slovenskými športovcami lídrom. O tom, čo sa stalo, už [...]

Najlepšie a najhoršie možnosti pre Slovensko v kvalifikácii ME 2020

21.11.2018

Ako všetci vieme, slovenská futbalová reprezentácia v pondelok podľahla Česku a tým pádom v Lige národov zostúpila o divíziu nižšie. Pre zverencov Pavla Hapala to navyše znamená aj to, že do kvalifikácie o ME 2020 budú nasadzovaní až z tretieho koša. S istotou tak budú čeliť dvom papierovo silnejším súperom. V tomto článku si pozrieme, aké zloženie skupiny [...]

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Roman Michelko

Koalícia sa nezhodne na Harabinovi ani na šéfovi NR SR. SNS má svoje požiadavky, hovorí Michelko

27.04.2024 14:50

Čo sa týka RTVS, vo vzduchu aktuálne lieta osem až desať mien ľudí, ktorí by chceli novej STVR šéfovať.

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 103778x
Priemerná čítanosť článkov: 2076x

Autor blogu

Kategórie