Založ si blog

Futbal v Číne treba spropagovať, no nie snahou vytvoriť najlepšiu ligu sveta

Asi najhorúcejšou futbalovou témou posledných dní je veľká prestupová aktivita čínskych klubov, ktoré sa postarali o 4 z doterajších 5-tich najdrahších prestupov v zimnom prestupovom období.  Po Gervinhovi,Elkersonovi, Ramiresovi a Jacksonovi Martinezovi sa do najľudnatejšej krajiny sveta za 50 miliónov sťahuje aj prestupové eso tohto obdobia Alex Teixeira, pričom najväčšia „bomba“ ma údajne ešte len prísť.

 

Za Hulka, jedného z kľúčových hráčov v tejto sezóne LM skvelo hrajúceho Zenitu Petrohrad , vraj Šanghaj Šenhua ponúka šialených 91 miliónov eur(!) ,  čo by v prípade úspešnej realizácie znamenalo 3. najdrahší prestup v dejinách.

 

Isté a aj chválitebné je jedno. Čína ako krajina s najväčším počtom ľudí na svete a silným finančným kapitálom jednoducho chce ( a treba povedať, že aj konečne potrebuje) zvýšiť svoju futbalovú úroveň a využiť  potenciál. A preto sa ešte predtým,  ako príde detailné vypracovanie systému pre zdokonaľovanie mládeže, musela zvýšiť popularita ligy známymi menami.  Hráči ako  Anelka, Robinho , Cahil, Gilardino Gyan či čoskoro ( zrejme aj ) Ronaldinho sú na to ideálne typy.  Vo svojej kariére toho dosiahli veľa, vďaka čomu budú pre domácich chlapcov vzormi , ktoré môžu naštartovať ich záujem o futbal. Zároveň sú však už ( pri všetkej úcte k ním) za zenitom , a tak si môžu ešte na záver kariéry privyrobiť peniaze bez toho ,aby najlepšie roky futbalového života mrhali v rozvíjajúcej sa lige.

 

Transparentnosť a rozvíjanie futbalu  v ekonomicky , či aj populačne veľkej krajine by malo fungovať spôsobom ,akým to robí USA. Major Leauge Soccer je ligou , v ktorej  bývalé veľké hviezdy ako predtým Beckham ,či teraz Gerrad,Lampard ,Villa svoju kariéru už iba so solídnym ziskom dohrávajú , no svojim menom  zároveň zvyšujú záujem domácich o futbal.

 

Čína sa však druhou MLS stať nechce. Okrem spomínaných skúsených hráčov totiž prilákala a láka hráčov , ktorí ešte stále majú čo to povedať aj na najvyššej úrovni.  Väčšinou síce nejde o Európanov ( väčšina z nich ešte hrá v top ligách), no nosní Afričania či Juhoameričania prúdia v poslednej dobe do Číny naozaj vysokým tempom, čo je na škodu.  Škodia tým sebe ,svojej reprezentácii aj väčšine fanúšikov, keďže kvalitatívny progres v lige typu čínskej dosiahnuť nemôžu.

 

Nie je pre rozbiehajúcu sa kolumbíjsku reprezentáciu škoda, že Jakcson Martinéz už nebude hrávať ťažké zápasy na Pyrenejskom poloostrove a že Guarín svoju európsku stagnáciu zavŕšil útekom z nej ? Praje kvalite brazílskeho futbalu to , že Paulinho s Ramiresom už nehrajú v Anglicku a že nádejný Teixeira namiesto Liverpoolu uprednostnil ponuku klubu Ťiang-su Su-ning ?  Takto už budú mať kanárici troch hráčov širšieho kádra v ešte len začínajúcej lige, pričom o Hulkovi zatiaľ radšej nehovorím.

 

Ďalším príkladom je Gervinho. Jeho rýchle ťahy najprv v Arsenale a potom aj v AS Rím boli ozdobou väčšiny zápasov, v ktorých hral a potvrdzoval , že aj africkí futbalisti majú európskym ligám čo dať.  Takto bude mať na všetko viac času, čo sa pri reprezentačných zápasoch môže prejaviť horšou dynamickou technikou aj kondíciou.

 

Čínska liga má očividne ambíciu stať sa jednou z najlepších líg sveta. Ale to nie je správna cesta. Pri kvalite európskeho klubového futbalu je tento cieľ viac-menej nedosiahnuteľný a snaha za ním urobí viac škôd ako osohu.

Futbal v Číne je určite potrebné spropagovať. No staršími hviezdami , nie hráčmi v ideálnom veku . A to by si mali  nielen Čínania , ale aj v dobrom veku na východ mieriaci hráči  uvedomiť ešte skôr než sa popália a začnú stagnovať.

 

Doma kritizovaní, v Európe úspešní

16.12.2018

Spartak Trnava má za sebou úspešné účinkovanie v pohárovej Európe. Slovenský majster sa dostal až do skupinovej fázy Európskej ligy, v ktorej nebol iba do počtu. Na svoje konto si pripísal 7 bodov, v ére samostatnosti sa žiadnemu nášmu klubu nepodarilo získať viac. Momentálna situácia v Trnave je všetkým dobre známa. V klube po 25 rokoch skončil majiteľ [...]

Nepoučiteľný talent, ktorého je veľká škoda

23.11.2018

Aktuálne najčastejšie sa skloňujúce meno slovenského športovca je Vladimír Weiss. Na rozdiel od Petra Sagana či Mateja Tótha však nie je spomínané vďaka úspechom. Syn bývalého reprezentačného trénera na seba už po niekoľkýkrát upozornil spôsobom, ktorý potvrdzuje, že čo sa týka kontroverzií, je medzi slovenskými športovcami lídrom. O tom, čo sa stalo, už [...]

Najlepšie a najhoršie možnosti pre Slovensko v kvalifikácii ME 2020

21.11.2018

Ako všetci vieme, slovenská futbalová reprezentácia v pondelok podľahla Česku a tým pádom v Lige národov zostúpila o divíziu nižšie. Pre zverencov Pavla Hapala to navyše znamená aj to, že do kvalifikácie o ME 2020 budú nasadzovaní až z tretieho koša. S istotou tak budú čeliť dvom papierovo silnejším súperom. V tomto článku si pozrieme, aké zloženie skupiny [...]

UA Vojak / UA Armáda / Bachmut / Doneck /

Macron: Keby Rusko prelomilo front, je možné vyslať na Ukrajinu vojakov

02.05.2024 13:01

Štáty NATO podľa neho najprv tiež vylučovali vyslanie tankov a lietadiel na Ukrajinu, neskôr ale zmenili názor.

Sýria, Maar an-Numán, nemocnica, lekári bez hraníc

Rusko zbombardovalo nemocnicu v Sýrii, obviňujú krajinu príbuzní obetí aj vyšetrovatelia OSN

02.05.2024 12:46

Vyšetrovatelia OSN Rusko niekoľkokrát obvinili z páchania vojnových zločinov v Sýrii.

Ján Mazák

Poslanci odvolali Majerníka a Mazáka z funkcií členov Súdnej rady SR

02.05.2024 12:38

Opozícia i odvolávaní členovia to namietali.

MZV: Premiér navštívil ministerstvo

Blanár: Naše členstvo v EÚ je pre krajinu úspešný príbeh. Na rozvoj sme dostali takmer 28 miliárd eur

02.05.2024 12:05

Slovensko podporuje vstup Ukrajiny do Únie, podľa Fica by mala vstúpiť hneď po splnení podmienok, povedal premiér Fico.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 103845x
Priemerná čítanosť článkov: 2077x

Autor blogu

Kategórie