Založ si blog

Pohľad na 81. MS v ľadovom hokeji

  1. majstrovstvá sveta v hokeji sú už definitívne za nami a tak je čas obzrieť sa za tým, čo nám turnaj priniesol. Počas dvoch týždňov odohralo 16 mužstiev dokopy 64 zápasov, v ktorých nastúpilo 400 hokejistov, z toho 92 z NHL. Svetovým šampiónom sa po 4 rokoch stalo Švédsko.

Výborná návštevnosť

Napriek gólovo chudobnejšiemu úvodu turnaja padlo v Kolíne a Paríži len o 8 gólov menej ako vlani v Moskve a Petrohrade. Výrazný pokrok nastal v návštevnosti, v histórii prišlo viac divákov len do Prahy a Ostravy pred dvoma rokmi.  V porovnaní s vlaňajším ročníkom si priemerne jeden duel pozrelo o vyše 4000 ľudí viac. Najatraktívnejšie boli z tohto pohľadu zápasy Nemecka, ktorých priemerná návštevnosť presiahla úroveň 18 000 divákov. Na veľkú podporu sa mohli spoľahnúť aj Rusi, Američania a Švédi, ktorí takisto hrali v Lanxess Aréne,  teda v najväčšej európskej hokejovej hale. V menšej parížskej aréne pútali pozornosť hlavne domáce Francúzsko s Kanadou.

Moderný trend

Klasifikácia herných štýlov na fyzický zámorský a kombinačný európsky je síce stále aktuálna, no zároveň treba dodať, že v súčasnosti sa už rozdiely zmenšujú a dôležitá je flexibilita. Asi najväčšími črtami moderného hokeja sú univerzálnosť a celoplošnosť. Na hre väčšine mužstiev sme mohli badať kombinačnú vyspelosť, no podloženú výbornou korčuliarskou pripravenosťou a agresivitou v osobných súbojoch. Okamžite po strate puku nasledoval backčeking, prepínanie z ofenzívy do defenzívy a naopak bolo ukážkové. Ako kľúčový atribút pre strelenie gólu sa ukazuje práca v predbránkovom priestore. Pokiaľ brankár puk vidí, má veľkú šancu na úspešný zákrok. No pokiaľ mu protihráč cloní, tečuje alebo prípadne neskôr doráža, šanca na gól výrazne rastie. Potvrdilo to množstvo gólov, ktoré padlo práve po dôslednej robote pred bránou a následných dorážkach.

Vyrovnanosť a prekvapenia

Každým rokom sa čoraz viac hovorí o globalizácii športu, hokeja nevnímajúc.  Vyrovnávanie pomerov neznamená znižovanie pozície tých najlepších, keďže elitná 5ka si svoje pozície aj na základe výsledkov z posledných rokov stále drží. Ide hlavne o veľký pokrok krajín druhého či takpovediac až tretieho sledu. Či už domáce Nemecko s Francúzskom, ale aj Lotyšsko, Dánsko prípadne Nórsko pravidelne potvrdzujú, že držia krok s dobou. Zlepšujú sa vo všetkých vyššie spomínaných oblastiach- fyzickej, korčuliarskej a aj hokejovej. Preto rastie aj potenciál  vyrovnaných zápasov či prekvapení. Na 81.MS sa predlžovalo 15-krát, pričom viaceré výsledky prekvapili. Francúzsky debakel Fínom, nemecký triumf nad USA, švajčiarsky nad Kanadou či dánsky nad Nemcami ukazujú, že dopredu si nikto nemôže byť ničím istý.

Bezzubé Slovensko

Bohužiaľ do skupiny zlepšujúcich sa tímov nepatrí Slovensko. Naša reprezentácia je práve naopak asi najstagnujúcejšou na svete. Tohtoročný šampionát bol navyše olemovaný každému známymi okolnosťami, ktoré sa podpísali pod zloženie tímu. Jeho výkonnosť potvrdila negatívne očakávania a preniesla sa do adekvátnych výsledkov. 14.miesto bez duelu s trojbodovým ziskom je najhorším umiestnením v histórii, no kto zápasy našich sledoval, musí uznať, že aj zaslúženým. Naša hra totiž pripomínala skôr protipól hokejovej moderny. Ani napriek množstvu problémov nemožno tento výsledok považovať za smolný. Vo štvrťfinále sme totiž chýbali aj v predošlých štyroch rokoch, čo už náhoda zrejme nebude. Jednoducho je potrebné rozhýbať sa a začať konať.

Na tróne opäť mladá hviezda

O juniorskom svetovom šampionáte na prelome rokov 2015 a 2016 sa hovorilo ako o najtalentovanejšom turnaji v histórii. Na posledných dvoch seniorských MS sa ukázalo prečo. Minulý rok excelovalo duo Mathews-Laine, pričom druhý menovaný sa stal najužitočnejším hráčom celého turnaja. Na uplynulom šampionáte získal cenu MVP ďalší z účastníkov spomínaného turnaja Wiliam Nylander. 21-ročný Švéd zaznamenal v 10-tich dueloch 14 bodov(delená 4.priečka) , pričom skóroval 7-krát, čo sa okrem neho podarilo len Rusom Kucherovovi s Gusevom.  Talentovaný krídelník či center sa už  na začiatku kariéry výraznou mierou podieľal na zisku veľkého reprezentačného titulu, čo pre neho znamená smerom do budúcna veľkú vzpruhu.

 

Pokazená hymna či problémy s ľadom

Na každom(nielen) športovom podujatí sa vyskytnú momenty, na ktoré sa následne úsmevne spomína. Napriek známej nemeckej precíznosti a nepochybne kvalitnej organizácii turnaja sa v Kolíne bolo na čo pozerať aj z tejto stránky. Po našom jedinom víťazstve v úvodnom zápase nám pustili slovinskú hymnu, v ten istý deň nastali komplikácie aj so švédskou. Zaujali aj problémy s ľadom po prvej tretine našich dvoch zápasov- proti Nemecku aj Rusku. Ako neskôr vysvitlo, príčinou bol ochranný olej u jedného z našich hráčov.

 

Doma kritizovaní, v Európe úspešní

16.12.2018

Spartak Trnava má za sebou úspešné účinkovanie v pohárovej Európe. Slovenský majster sa dostal až do skupinovej fázy Európskej ligy, v ktorej nebol iba do počtu. Na svoje konto si pripísal 7 bodov, v ére samostatnosti sa žiadnemu nášmu klubu nepodarilo získať viac. Momentálna situácia v Trnave je všetkým dobre známa. V klube po 25 rokoch skončil majiteľ [...]

Nepoučiteľný talent, ktorého je veľká škoda

23.11.2018

Aktuálne najčastejšie sa skloňujúce meno slovenského športovca je Vladimír Weiss. Na rozdiel od Petra Sagana či Mateja Tótha však nie je spomínané vďaka úspechom. Syn bývalého reprezentačného trénera na seba už po niekoľkýkrát upozornil spôsobom, ktorý potvrdzuje, že čo sa týka kontroverzií, je medzi slovenskými športovcami lídrom. O tom, čo sa stalo, už [...]

Najlepšie a najhoršie možnosti pre Slovensko v kvalifikácii ME 2020

21.11.2018

Ako všetci vieme, slovenská futbalová reprezentácia v pondelok podľahla Česku a tým pádom v Lige národov zostúpila o divíziu nižšie. Pre zverencov Pavla Hapala to navyše znamená aj to, že do kvalifikácie o ME 2020 budú nasadzovaní až z tretieho koša. S istotou tak budú čeliť dvom papierovo silnejším súperom. V tomto článku si pozrieme, aké zloženie skupiny [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 103743x
Priemerná čítanosť článkov: 2075x

Autor blogu

Kategórie