Založ si blog

Moderne, dominantne a efektne

Posledné súťažné vystúpenie našej reprezentácie v tomto kalendárnom roku prinieslo vysoké víťazstvo a výkon, na ktorý sa z každej strany šíria slova chvály. Treba podotknúť, že zaslúžene. Čierneho koňa doterajšieho priebehu F-skupiny sme totiž predčili spôsobom, ktorý naznačil veľmi nádejné signály.

 

Polčas ako z ríše snov

Do kabín išli tímy za stavu 3:0 pre Slovensko, ktorý bol logickým vyústením toho , čo  sa počas prvej polovice duelu odohrávalo. Kľúčovým faktom bolo, že Kozákovcom sa podarilo splniť hlavnú úlohu- vnútiť súperovi svoje štýl a nedovoliť mu využiť jeho zbrane. Proti Litovčanom, kombinačne silnému mužstvu v prípade hlbokej obrany súpera , no zároveň na straty háklivému pri vyššom tlaku protihráčov sa jasne pýtal vysoký pressing. Tým sme súperovi prakticky znemožňovali prechod na našu polovicu. Samotná výstavba útoku mala z našej strany prvky moderny zastúpené v podobe , v akej už dávno predtým nie.  Defenzívne štíty Kucka so Škriniarom rýchlou , konštruktívnou rozohrávkou ako aj pre nich príznačnou odvahou podporovali útok. Vďaka tomu mohli ešte viac vyniknúť režisérske schopnosti mozgu našej hry Mareka Hamšíka, ktorý už ,laicky povedané, nebol na všetko sám. Z krídelných priestorov hrozili či už individuálne ale aj citom pre kombináciu Mak s Weissom, ku kvalite obaja pridali aj bojovnosť prezentovanú pri častom napádaní.  Útočné možnosti robili variabilnejšími krajní obrancovia Pekarík s Hubočanom, ktorí lietaním po stranách vytvorili množstvo nebezpečným situácií. Svojej úlohy sa perfektne zhostil útočný hrot Nemec, k množstvu ťažkých vyhratých  osobných súbojov pridal aj čerešničku na torte v podobe veľmi dôležitého prvého gólu. Okrem troch presných zásahov, z ktorých najmä ten druhý ukazoval známky veľkej hernej pohody,  sme si vytvorili aj ďalšie solídne strelecké príležitosti, čo najlepšie svedčalo o efektnosti a kvalite nášho prejavu.

Bezpečná kontrola

Druhý  polčas nepatril medzi ohurujúce, podiel na tom malo viac pochopiteľných vecí. Podstatné bolo najmä to, že na plašenie sa nebol dôvod.  Slováci sa snažili loptu viac držať, aby hostia museli plytvať sily behaním bez nej, prípadne sa v niektorých úsekoch hry stiahli a vyčkávali na brejky. Defenzíva pracovala bez chýb, súperovi dovolila len jednu lepšiu možnosť, takže riešenie to bolo správne. Smerom dopredu sa možno vzhľadom na prvý polčas čakalo viac vzruchu, no čoraz nekvalitnejší a mokrejší terén hral proti futbalovej stránke, čo sa ukazovalo najmä pri finalizácií akcií.  Jednu z nich sa napokon podarilo pretaviť Hamšíkovi do 4.gólu,ktorý bol pekným vyvrcholením vydareného duelu.

Faktor rovnováhy

Tréner Kozák sa po zápase sťažoval na relatívne slabú návštevu (niečo vyše 9 000 divákov) ako aj na podľa neho stále prítomné podceňovanie a zhadzovanie vlastných hráčov zo strany médií resp. fanúšikovskej obce. Najdôležitejšou vecou v tejto problematike je rovnováha. Lietať v oblakoch by znamenalo krutý pád, naopak včerajší výkon by mal slúžiť ako nastavená látka na ktorú sa bude nadväzovať. Súčasťou spomínaného rovnovážneho stavu je však aj dávka dôvery od futbalovej verejnosti.  Časté vypravdovanie a mediálne vojny medzi oboma stranami nemajú žiaden úžitok. Cesta k napredovaniu vedie iným smerom. Smerom spolupatričnosti a súdržnosti.

Doma kritizovaní, v Európe úspešní

16.12.2018

Spartak Trnava má za sebou úspešné účinkovanie v pohárovej Európe. Slovenský majster sa dostal až do skupinovej fázy Európskej ligy, v ktorej nebol iba do počtu. Na svoje konto si pripísal 7 bodov, v ére samostatnosti sa žiadnemu nášmu klubu nepodarilo získať viac. Momentálna situácia v Trnave je všetkým dobre známa. V klube po 25 rokoch skončil majiteľ [...]

Nepoučiteľný talent, ktorého je veľká škoda

23.11.2018

Aktuálne najčastejšie sa skloňujúce meno slovenského športovca je Vladimír Weiss. Na rozdiel od Petra Sagana či Mateja Tótha však nie je spomínané vďaka úspechom. Syn bývalého reprezentačného trénera na seba už po niekoľkýkrát upozornil spôsobom, ktorý potvrdzuje, že čo sa týka kontroverzií, je medzi slovenskými športovcami lídrom. O tom, čo sa stalo, už [...]

Najlepšie a najhoršie možnosti pre Slovensko v kvalifikácii ME 2020

21.11.2018

Ako všetci vieme, slovenská futbalová reprezentácia v pondelok podľahla Česku a tým pádom v Lige národov zostúpila o divíziu nižšie. Pre zverencov Pavla Hapala to navyše znamená aj to, že do kvalifikácie o ME 2020 budú nasadzovaní až z tretieho koša. S istotou tak budú čeliť dvom papierovo silnejším súperom. V tomto článku si pozrieme, aké zloženie skupiny [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 103752x
Priemerná čítanosť článkov: 2075x

Autor blogu

Kategórie