5 pozitív, ktoré naši hokejisti ukázali na MS

17. mája 2018, Samuel Brecko, Nezaradené

Po článku, v ktorom som sa zameral na dôvody nášho  opätovného nepostupu do štvrťfinále, preladíme na príjemnejšiu tému. V Kodani sme totiž ukázali aj veci, s ktorými môžeme byť spokojní a na ktorých sa oplatí stavať. Pozrime sa teda na 5 najväčších pozitív nášho účinkovania na tohtoročných MS.

 

5. Najvyšší počet bodov od roku 2012

Odkedy sa hrajú MS súčasným formátom, viac bodov ako tohto roku sme získali len pri striebre z Helsínk 2012. Dokonca aj pri doteraz poslednom postupe do štvrťfinále v  roku 2013 sme si  pripísali o bod menej!  Na rozdiel od minulých rokoch sme naplno zvládli zápasy, v ktorých sme boli favoritmi.  Po bode sa nám podarilo ukradnúť aj dvom favoritom, aj keď v oboch týchto dueloch sme siahali na viac.  Kľúčovou bola samozrejme prehra so Švajčiarskom, ktorá nám v  konečnom dôsledku zahatala štvrťfinálové nádeje. Ani zisk 11 bodov v náročnej skupine však nie je najhoršou vizitkou.

 

4. Výborne oslabenia a zlepšená disciplína

Kým presilovky boli našou najväčšou slabinou, na hru v oslabení sa bola radosť pozerať. Súperovým početným výhodám sme v Royal Aréne čelili 21-krát, no inkasovali sme len v troch z nich, čo je výborná štatistika. V tomto ukazovateli sa viac darilo len Kanade a Fínsku.  Naše úspešné oslabenia neboli len o bojovnosti, ale aj o výbornom systéme a koncentrácii.

Úspešnosť v oslabeniach sa zrejme skrýva aj v disciplíne. Jednoducho povedané , nehrali sme ich príliš často a tým pádom sme mali v potrebných momentoch viac síl. Menej vylúčení ako my mali počas skupinovej časti len Rusi! Z našej strany ide o obrovské zlepšenie oproti olympiáde, na ktorej sa  menšia disciplína a nezvládnuté oslabenia podpísali pod všetky tri prehry Ramseyho výberu.

 

3. Opäť silná defenzíva

Asi najviditeľnejšou  zmenou, ktorú Craig Ramsey stihol urobiť v hre našej reprezentácie, je zlepšenie defenzívy a systému hry.  Ukazovali  sme ho prakticky počas celej sezóny vrátane olympiády , no a nesklamali sme ani v Dánsku. V posledných troch zápasoch sme síce inkasovali až 12-krát, no vcelku môžeme našu defenzívnu hru hodnotiť pozitívne.  V  najkvalitnejšom podaní sme ju predviedli proti Švédsku a Česku, slušne sme v tomto ohľade obstáli aj v dvoch tretinách proti Rusku.

 

2. Mladá nádej, nestarnúci Nagy

V minulom článku som spomínal absenciu väčšieho počtu talentov a lídrov v našom tíme.  To však neznamená, že sme v Kodani nemali hráčov, ktorí by zaujali . Veľký potenciál do budúcnosti potvrdili obrancovia Christán Jaroš a Martin Feherváry, pričom druhý menovaný ma stále len 18 rokov.  Obaja hrali na svoj vek s veľkým prehľadom a odvahou, nebáli sa podporiť ofenzívu.

Z nováčikov na MS sa v dobrom svetle ukázali Popradčania Bondra, Buc aj Svitana. Do prvého útoku výborne zapadol center Krištof, svoje miesto si zastali brankári Čiliak s Rybárom.

Správnym kapitánom bol Andrej Sekera, no zo skúsených hráčov sa najlepšie ukázal Ladislav Nagy. Kapitán HC Košice si v 38-mich rokoch pripísal skvelých 10 bodov(1+9), hral aktívne,  tlačil sa do šancí a od zápasu k zápasu sa zlepšoval. Šikovné ruky a dobrý dôraz ukázal Tomáš Jurčo, rýchlostne už tradične hviezdil Marek Ďaloga.

 

1.Výkon proti Švédsku

Švédsky obhajca titulu stratil v základnej skupine iba bod. Málokto by predpokladal, že sa mu to stane práve v zápase proti nám. Vzhľadom na priebeh spomínaného duelu však museli Severania brať 2 získané  body všetkými desiatimi. Naši chlapci sa totiž proti favoritovi celého turnaja vypli k možno najlepšiemu výkonu za posledných 5 rokov. Celkom solídne sme síce hrali už v  úvodnej polhodine,  no  za stavu 1:3 sa zdal byť zápas  rozhodnutý. Dva krásne góly nás však vrátili do hry a to dokonca takým spôsobom, že od tretej tretiny sme na ľade dominovali. V predĺžení sme síce nešťastne inkasovali rozhodujúci gól, no po zápase prevládala hrdosť na náš výkon. Mal totiž všetko-  ochotu, tímovosť,  srdce, pohyb, dôraz aj hokejovú kvalitu.

 

Celkové zhodnotenie

Pri celkovom hodnotení nášho účinkovania v Kodani prevládajú zmiešané pocity. Na jednej strane sme ukázali množstvo vydarených momentov a zlepšenie , na druhej sme stále definitívne neprekročili svoj tieň. Ťah s Craigom Ramseym však musíme hodnotiť jednoznačne pozitívne. Z minuloročného dna sme sa už posunuli, no zaplátanie dier z minulosti nemôže byť záležitosťou jednej  sezóny. Naopak, musíme byť trpezliví a  reálne hľadieť na súčasné pomery v svetovom hokeji. A hlavne, ďalej pokračovať v ceste, ktorú sme nastolili pred rokom.