Absolútna svetová špička. Ďakujeme, Nasťa.

18. februára 2018, Samuel Brecko, Nezaradené

Vyhrať olympijské zlato na troch hrách po sebe je výnimočné. Daný športovec musí mať dlhodobo vysokú výkonnosť,  byť zdravý a hlavne,  musí ideálne načasovať formu. Je skvelé, že v podobe Anastasie Kuzminovej máme takúto osobnosť  aj na Slovensku.

Za všetko najlepšie hovorí fakt, že s  medailovou bilanciou 3-3-0 je Nasťa spoločne s Nemkou Wilhelmovou najúspešnejšou biatlonistkou  v histórii ZOH! Vďaka zisku troch cenných kovov z Pjongčangu sa stala aj najúspešnejším slovenským olympijským športovcom.

 

Od pôrodu k najvydarenejšej olympiáde

V období medzi Soči a Pjongčangom sa pritom veci vôbec nevyvíjali smerom, ktorý by naznačoval, že tretia olympiáda bude pre naturalizovanú Slovenku jej najlepšou. V sezónach 2014/2015 a 2015/2016  štartovala Nasťa dokopy len na troch veľkých pretekoch, keďže druhýkrát porodila syna. Návrat v ďalšom ročníku skôr naznačoval,  že do náročného biatlonového kolotoča sa nevrátila taká rýchla a úspešná Kuzminová ako predtým.

Olympijská sezóna je ale rozprávkou ,ktorá vraví o úplnom opaku. 7 pódiových umiestnení v SP a priebežne druhá priečka v jeho celkovom rebríčku urobili z Kuzminovej jednu z najväčších favoritiek súťaží na kórejských tratiach.

A povestné načasovanie formy na dni D naozaj prišlo. Po 13.mieste zo šprintu, ktorý Nasťa vyhrala na predošlých dvoch hrách, sa opäť vynorili pochybnosti, ktoré ale slovenská medailová nádej  zbúrala ako domček z karát.

Najprv  heroickým výkonom  vybojovala striebro zo stíhačky a potom ukázala extratriedu v svojich nie práve najsilnejších disciplínach. Vytrvalostné preteky išla za posledné 4 roky iba raz, no napriek tomuto deficitu a dvom trestným minútam na trati dosiahla druhý najrýchlejší čas.

Z hromadných pretekov mala do soboty  Nasťa na svojom konte len jedno víťazstvo na veľkom podujatí. V Pjongčangu ale zašla „mass“  tak ako nikdy predtým. Suverénny bežecký výkon podporený takmer  stopercentnou streleckou úspešnosťou bol veľkolepým športovým predstavením hodným najväčších osobností.

 

Biatlonové rýchlo a zbesilo

Od comebacku je Nastinou staronovou prednosťou fantastická rýchlosť resp. výborné bežecké výkony. Prakticky každý z jej nevydarených výsledkoch má na svedomí horšia streľba.  Aj spomínanom minulotýždňovom šprinte mala 2.najlepší bežecký čas.

Posun v stíhačke z 13. na 2.miesto síce nie je úplnou raritou, no pri 4 chybných výstreloch sa to dá považovať za znak bežeckej geniality. Výborné bežecké výkony previedla Nasťa aj v zostávajúcich dvoch disciplínach. Keď sa to v „masse“ spojilo aj s vydarenou streľbou, výsledkom bol neuveriteľný  46 sekundový  náskok pred poslednou položkou.

Nasťa v Pjongčangu bežecky predčila aj esá ako Dahlmeirová, Makäräinenová či Domračevová. V 33 rokoch, po viacerých výpadkoch sú jej rýchlosť a kondícia naozaj obdivuhodné a neuveriteľné.

Veľké športové osobnosti sú zdrojom veľkých výkonov a výsledkov, na ktoré sa nezabúda. Anastasia Kuzminová je dozaista jednou z nich a my, fanúšikovia, si môžeme povedať, že žijeme v jej dobe. To si treba vážiť a vychutnávať, kým táto doba trvá.