Detva a play-off? Zrejme neskorý, no sympatický a nádejný progres

8. februára 2018, Samuel Brecko, Nezaradené

Hokejisti Detvy majú momentálne najlepšiu formu v Tisportlige. Nováčik ťahá šnúru piatich triumfov, počas ktorej stratil len jediný bod. Aké sú dôvody vzostupu donedávna fackovacieho panáka? Majú pod Poľanou reálnu šancu dohnať veľkú stratu z prvej polovice sezóny a postúpiť do vyraďovačky?

Postup v rovine teórie

Zverenci  (autora výroku o 12-tich hráčoch:) ) Pavla Igríniho strácajú z dna tabuľky na poslednú postupovú pozíciu do play-off 14 bodov, od predposledného Liptovského Mikuláša ich delí 9 bodov.

Keďže v zvyšnom priebehu ligy sa hrá ešte o 27 bodov, matematicky aj teoreticky šanca Detvy stále žije. Z reálneho hľadiska by ale musela na preskočenie Nových Zámkov partia okolo kapitána Jozefa Sládoka vyhrať prakticky všetky zápasy.  A to je pri vyrovnanosti našej najvyššej súťaže veľmi málo pravdepodobné. Veď ani tímom z čela tabuľky sa v tejto sezóne nepodarilo ťahať šnúru 14-tich triumfov po sebe. Dá sa tak povedať, že postup „Medveďov“ do play-off by sa rovnal zázraku.

Vhodné zmeny

Ak by sme sa mali pozrieť na výkonnostný a výsledkový vzostup Detvy, kľúčovým slovom by bola stabilizácia.   Mužstvo tvorené z pár domácich hráčov a väčšiny tzv. „pozberancov“ dokázalo oddeliť zrno od pliev, dať podobe tímu vhodnú tvár a doplniť ho hráčmi, ktorí sa osvedčili ako skutočné posily. 

 Či už je to famózny brankár Matt Hackett alebo známy bitkár Martin Belluš, ktorého 8 bodov v posledných 5 zápasoch ukazuje, že okrem fyzickej hry má v sebe aj hokejové kvality zodpovedajúce  Tisportlige.  Stabilnými oporami mužstva sú aj hráči ako Ščurko, Murček, Videlka, Milý či  Sládok .

Spočiatku sa zlepšenie kvôli nezvládnutým detailom a chýbam premietalo len do tesných prehier a vyrovnanejších priebehov zápasov, no posledné výsledky jasne naznačili, že mužstvo získalo na sebavedomí a naučilo sa vyhrávať.

Potenciál aj záväzok do budúcna

 Bez ohľadu na to, či mu to bude alebo nebude stačiť na spomínaný zázrak, je jedno isté. V malom stredoslovenskom mestečku sa zbavili nálepky tímu, ktorý je v lige len do počtu. V súčasnej forme dokáže Detva zobrať body každému a zamotať tak situáciu na rôznych póloch tabuľky. Pred týždňom sa o tom presvedčila Banská Bystrica. Ani najbližší súperi- Trenčín a Košice, už nebudú brať cestu pod Poľanu ako výlet. Pre atraktivitu a zaujímavosť ligy je to len dobré.

Nováčikovia v rôznych životných oblastiach sa často popália. Je len na nich, či sa z toho poučia a svoje chyby zoberú ako prostriedok na zlepšenie. V Detve to momentálne dokážu a to či z cesty neodbočia, je len na nich.