Ronaldo musí zmeniť správanie, inak najlepší nikdy nebude

29. februára 2016, Samuel Brecko, Nezaradené

O Cristianovi Ronaldovi opäť hovorí celý ( nielen) futbalový svet.  Vlnu diskusií však tentoraz populárny CR7 nespustil vďaka skvelým výkonom, ale jednému veľmi zaujímavému vyjadreniu po prehre s mestským rivalom Atleticom . Podľa rodáka z Madeiry by Real v prípade, ak by každý hral ako on, pohodlne viedol ligu.

Útočný klenot bieleho baletu svoje vyjadrenie neskôr ešte , zjavne vedomý si toho, čo vypustil, doplnil tým, že spomenutým výrokom nenarážal na výkonnosť, ale časté zranenia lídrov Realu , ktorých ostatní hráči nevedia potrebne nahradiť.

 

Ako to všetko Ronaldo myslel, vie naozaj len on sám, no jedno je pravdivé tak , či tak. Portugalčan opäť potvrdil svoje vysoké ego a to ,že neskromné , či diskutabilne iných opovrhujúce vyjadrenia mu nie sú cudzie.

 

Áno, výkony Realu nie sú napriek vítanej trénerskej zmene ideálne, no nezdary treba v (hlavne) kolektívnom športe riešiť súkromne a vzájomne. Len tak sa totiž upevní ( prípadne ak už  ju mužstvo nadobudlo, tak aj potvrdí) psychická sila a súdržnosť tímu , ktorá je niekedy ešte dôležitejšia než samotná herná  kvalita jednotlivcov.

Inak povedané, ak je tím aj dobre zložený , zohratý, no po stránke „partie“ na tom nie je ideálne, nedosiahne to , čo by mohol .  A to už v obrovskej konkurencii , aká dnes vládne,  súdržnejší súperi využijú.

 

Vezmime si takú Barcelonu. Messi nie je o nič menšia hviezda ako jeho veľký rival, no podobné výroky , ani egoistické správanie , či maniere od neho nevidíme. Menšie problémy , ktoré mal Leo  pred asi 3 rokmi s tým ,ktorých spoluhráčov ako rešpektuje, boli iba výnimkou, ktorá sa v správaní úradujúceho víťaza Zlatej lopty vyskytne iba zriedka.

Psychická pohoda lídra La Ligy je veľká nielen vďaka výkonom , ale aj súdržnosti tímu, na ktorej má najväčšia hviezda vždy svoj podiel.

 

Ten je v  prípade Messiho teda určite pozitívny, no v tom Ronaldovom určite nie. A to sa posledným vyjadrením len potvrdilo. Ukázalo sa ,že nie nadarmo sa pri porovnávaní týchto dvoch najväčších es súčasného futbalu , ako najväčší rozdiel uvádza osobnostný prejav ako taký.

Ak ho Ronaldo nezmení, Real( resp. všeobecne tím v ktorom hrá)  bude mať stále pred súpermi manko  v podobe súdržnosti tímu ( ktorá sa na výkonoch určite prejaví)  , navyše brzdená bude aj samotná hviezda, keďže minimálne v tejto oblasti bude dominovať stále Messi.

 

Populárny CR7 je úspechom doslova posadnutý, vždy chce byť najlepší. V prípade , že túto ambicióznosť prenesie aj do správania, bude to veľký krok vpred nielen pre Real , ale aj pre neho.