Najprv trikrát meraj. . .

13. februára 2016, Samuel Brecko, Nezaradené

Od minuloročných volieb prezidenta zväzu sa náš hokej zmieta v dozvukoch z nich. Okamžite po nich sa začal bojkot širokej škály reprezentantov, ktorý bol ukončený až na konci roka.

Osobnosti sa svojimi názormi stavali , tak ako je to v politike, buď na jednu alebo druhú stranu, veľa neutrálnych ľudí nebolo.

Jedným z tých , ktorý v zásade nepodporoval ani jedného z kandidátov , bol legendárny Žigmund Pálfy.  V týchto dňoch však prišlo niečo nečakané. Generálny manažér nášho olympijského tímu sa blysol rozhovorom , v ktorom (ne) priamo , ale jasne kritizoval Richarda Lintnera.  Citrónov Pro-Hokej vraj podľa neho nevyužíva možnosť , pričom mu krachujú kluby.

Asi netreba dodávať, ktorý klub tým myslel . Je úplne normálne , že takému úspešnému hokejistovi , ako bol Pálfy prekáža , keď sa v jeho materskom klube, ktorý za jeho čias patril k slovenskej špičke, deje, to čo teraz.  Skalica síce nie je veľké mesto, no  na najužšiu  hokejovú mapu rozhodne patrí , a tak je jej terajšia situácia o to smutnejšia.

V súčasnom športe sú však rozhodujúce financie, a keď sú problémy s nimi, ťažko sa niečo robí, o čom sa presvedčilo už množstvo  klubov v rôznych krajinách a rôznych športoch.

 

Naša liga príchodom Lintnera dostala veľkú nádej na zlepšenie a to vo viacerých oblastiach. Tou hlavnou však nebola herná stránka. Niežeby v nej nebolo  čo zlepšovať , no marketing a transparentnosť klubov potrebovali zmenu ešte viac.

Nebolo  predsa v poriadku  , že hráči bežne nedostávali výplaty načas , že kluby z roka na rok len tak-tak prežívali ,pričom to všetko sa považovalo za už normálny stav.

Richard vstúpil do diania sympaticky potvrdzujúc svoj potenciál , no spomínané problémy sa nedajú zmeniť zo dňa na deň. Práve naopak , ich riešenie si vyžaduje tvrdú , prekážkami vyplnenú prácu , ktorá si vyžaduje trpezlivosť , dôveru a odolnosť. A dôležité je ,aby na túto cestu nastúpili aj samotné kluby.

A to Skalica jednoduchým , chlapským priznaním sa k problémom aj urobila. Nie, nejdem tu teraz vychvaľovať skalických funkcionárov, ktorý logicky majú na súčasnom stave svojho klubu podiel viny.  Chcem však povedať to , že podobné problémy  sa  v minulých rokoch vyskytli aj v iných kluboch , pričom krok typu toho zo Skalice ( možno aj vplyvom iného vedenia súťaže a dôvery v neho ) neprišiel.

 

Transparentná cesta je potrebná , no nie jednoduchá. Skalica na ňu nastúpila , čo je prvá , no sľubná lastovička.  Ukazuje sa tým ,že dôvera klubov v Lintnera vzrastá , čo je to najdôležitejšie, keďže bez nej to jednoducho nepôjde.

Logicky však prichádzajú  aj samotné prekážky. A to napríklad také , ako sú vyjadrenia Pálfyho . Človek , ktorý v oblasti spomínanej ligovej problematiky nerobí , by sa do nej miešať nemal , prípadne by si mal všetko dôkladne uvedomiť . A až potom vytiahnuť takéto unáhlené „pravdy“.