Výborná správa nielen pre náš talent, ale aj pre celú našu cyklistiku

21. októbra 2015, Samuel Brecko, Nezaradené

Úradujúci cyklistický európsky šampión v kategórii do 23 rokov  Erik Baška bude od nasledujúcej sezóny pôsobiť vo World Tour tíme . Odchovanec dohňanskej cyklistiky totiž prestúpil z českého AWT-GreenWay do Tinkoff-Saxo,   v ktorom tak rozšíril  slovenskú enklávu vytvorenú bratmi Saganovcami a Michaelom Kolárom.

 

Určite nejde o prestup z kategórie tých malých , nepodstatných , práve naopak, pre celú našu cyklistiku ide o veľký moment .  O tomto 21- ročnom jazdcovi  sa totiž právom hovorí ako o najväčšom cyklistickom  talente ,odkedy bol v takomto veku famózny Peter Sagan.

Iba pre informáciu , ten sa do kolotoča pretekov WT dostal v 20 rokoch , pričom už o rok neskôr ( v roku 2011) sa ako jazdec skôr orientovaný na špurty stal celkovým víťazom etapových pretekov Okolo Poľska .  O tom , čo nasledovalo  potom , ani nie je potrebné písať.

 

Každý pretekár je síce  iný , no Baškovo úspešné počínanie v tomto veku  je veľkým pozitívom do budúcna, zároveň znamenajúcim , že prechod z kadetov zvládol na výbornú.  Za tieto výsledky dostal zaslúženú odmenu , a to šancu na ďalší prechod .   Na prechod do kategórie , v ktorej sa odohrávajú tie najpodstatnejšie cyklistické bitky .  K ním je však ešte dlhá cesta, ktorú ale Baška určite pozná. Cesta bojovnosti ,driny , snahy a v neposlednom rade kvalitných výkonov.  Už teraz sa špekuluje , že hlavnou Baškovou úlohou by mala byť pomoc Saganovi v záverečných dojazdoch , to však neznamená , že nedostane priestor ukázať svoje  kvality.   A ten je potrebné využiť,  obzvlášť v tíme ako je Tinkoff,  kde sa nespokojnosť majiteľa prejavuje takmer okamžite a výrazne.

Saxo totiž nie je tímom ,  v ktorým by bolo množstvo rýchlych jazdcov.  Okrem Sagana sa totiž do boja na páske núka už iba alternatíva nie práve najmladšieho Bennatiho a Baškovho krajana Kolára. Aj to je prísľubom na to, že v prípade rovinatých profilov hlavne na menších pretekoch je spomínaný priestor  vysoko pravdepodobnou možnosťou.

 

V globále je potrebné skonštatovať, že prišla šanca ,ktorá ukazuje , aký je šport spravodlivý.   Ktorá ukazuje , že tvrdá práca a potrebné výsledky majú svoj ohlas.  Erik Baška ich mal  a tak dostal príležitosť na dlhú cestu. A je na ňom ako ju využije .  Držme mu palce,  potenciál na úspechy a triumfy je totiž obrovský.