Samotný Miškolc by Tipsport Lige možno neuškodil , lenže . . .

17. októbra 2015, Samuel Brecko, Nezaradené

V slovenskej hokejovej verejnosti v posledných dňoch zarezonovala správa o snahe zahraničného tímu stať sa členom našej Tipsport Ligy.  Postupne vysvitlo , že ide o maďarský Miškolc , víťaza poslednej sezóny maďarsko-rumunskej MOL-Ligy ( vo finále porazil Nové Zámky ) , ktorý ju zatiaľ vedie aj v tomto ročníku.  Spoločne s menom sa začalo hovoriť aj o tom , že v prípade vstupu do súťaže by do nej  vložil 1 000 000 eur.

 

Na rad sa tak samozrejme dostávajú  otázky , akým spôsobom by príchod tohto tímu našu ligu ovplyvnil. A to je to najkľúčovejšie , pretože ťahať tu niekoho , kto by jej nepomohol ,samozrejme nemá zmysel.

 

V prvom rade treba povedať,  že už pri vyslovení toho , že by v našej lige hral maďarský či poľský tím , naskakuje husia koža .  Dôvod je jasný- oproti týmto krajinám sme boli v hokeji  lepší nielen po reprezentačnej ,ale aj v tomto prípade dôležitej  ligovej zložke.  Príchod niekoho takého  sa teda nejaví ako niečo lákavé , čo by malo pomôcť k napredovaniu našej , po hernej stránke nie až tak zlej (ako sa všade hovorí ) ligy.

 

Pravdou je však aj to  , že po finančnej a materiálnej stránke lepší oproti klubom z týchto krajín v globále  určite nie sme.  A financie sú v dnešnom športe veľmi dôležité. A ak je Miškolc ochotný dať do našej ligy spomínaný milión , zrejme je na tom tak ,že si môže dovoliť hrať v lige s kádrom , ktorý by jej úroveň aj reálne zvýšil.

Kanaďania , či Američania 3 . či 4. sledu  spolu s niekoľkými Slovákmi ( nejakými by sa Miškolc rozhodne posilnil ) by naším tímom mohli typickým agresívnym štýlom narobiť poriadne problémy, tempo zápasov by navyše určite šlo hore.

 

Negatíva by nebolo treba hľadať ani z hľadiska logistiky cestovania.  Najďalej by to do Miškolca mala Skalica , lenže ani pre ňu by nešlo o dlhšie cestovanie, ako keby hrala baráž napríklad  s Bardejovom.  A to netreba zabudnúť na to, že zápasy Miškolca proti Košiciam  by dostali prívlastok derby,  oceliari by dokonca dostali najbližšieho súpera odkedy v lige hrala Spišská Nová Ves.

 

Spomenutým pozitívam však samozrejme spoločnosť robia aj ich opaky.

 

 

 

Asi najväčšou hrozbou , ktorá dosť prekrýva pozitíva je  ,že príchod  Miškolca by mohol naštartovať internacionalizáciu našej ligy. Šancu dostať sa do  nej  by vycítili aj slabšie kluby , a stav , že by sa z nej vytvorila nová MOL-liga, je asi tým posledným , čo teraz potrebuje.

A pravdepodobnosť takéhoto pokračovania by v prípade príchode Miškolca bola dosť vysoká. Chceme preto v štádiu reštartu našej najvyššej súťaže niečo takéto riskovať ???

 

 

Napriek poslednému zásadnému negatívu sa dá povedať ,že v otázke vstupu do Miškolcu sú pre a proti tak vyrovnané , že v prípade rokovaní čaká na tých povolaných naozaj ťažká skúška.

 

Zostáva len veriť, že ju po prehodnotení všetkých argumentov  vyriešia tak aby to pomohlo našej lige. Lebo to je základ.