Založ si blog

Najlepšie a najhoršie možnosti pre Slovensko v kvalifikácii ME 2020

Ako všetci vieme, slovenská futbalová reprezentácia v pondelok podľahla Česku a tým pádom v Lige národov zostúpila o divíziu nižšie. Pre zverencov Pavla Hapala to navyše znamená aj to, že do kvalifikácie o ME 2020 budú nasadzovaní až z tretieho koša. S istotou tak budú čeliť dvom papierovo silnejším súperom. V tomto článku si pozrieme, aké zloženie skupiny by bolo pre nás najprijateľnejšie, ako aj alternatívu, ktorá vyzerá najhoršie.

 

Na úvod si povedzme niekoľko faktov o systéme samotnej kvalifikácie.

Na EURE 2020 sa predstaví 24 účastníkov. Na rozdiel od predošlých ME či MS ho však nebudú organizovať jedna alebo dve krajiny, zápasy budú prebiehať v 13-tich krajinách po celej Európe. Žiadna reprezentácia tak nie je v pozícii organizátora, ktorý ma isté miesto na záverečnom turnaji.

Zmenil sa aj kvalifikačný systém.  Žreb v írskom Dubline, ktorý je na programe 2.decembra, rozdelí tímy zo 6-tich výkonnostných košov do 10-tich skupín. V piatich bude súperiť po 6 tímov, vo zvyšných piatich len po 5. Celá kvalifikácia sa odohrá počas budúceho roka- formou dvojzápasov v marci, júni, septembri, októbri a novembri. Víťaz, ako aj druhý tím skupiny postúpia na záverečný turnaj ME.

O zostávajúce 4 miestenky sa zabojuje v marci 2020, kedy sa uskutoční play-off víťazov všetkých 16 skupín Ligy národov, pričom každá divízia bude mať  k dispozícii jednu miestenku na ME.  Keďže toto play-off sa uskutoční až po kvalifikácii, je pravdepodobné, že množstvo víťazov skupín a tímov z elitnej divízie sa na turnaj prebojuje už cez ňu, a tak dostanú šancu iné reprezentácie.

Poďme sa však už pozrieť na naše spomínané možnosti pri žrebe, ktoré máme  pri účasti v 3.koši.

 

Najlepšia alternatíva– Poľsko, Rakúsko, SLOVENSKO, Estónsko, Faerské Ostrovy, San Maríno

 

Z prvého koša vyzerajú ako najprijateľnejší súper Poliaci. Na EURE 2016 sa síce dostali až do štvrťfinále , následne sa kvalifikovali aj na MS do Ruska, odvtedy sa však trápia . Na spomínanom svetovom šampionáte obsadili v hrateľnej skupine poslednú priečku, pričom nenadchli ani herne. Od triumfu v poslednom zápase MS proti Japonsku nevyhrali naši severní susedia v 8 dueloch po sebe, takže neprežívajú práve najlepšie obdobie. Tím okolo mien ako Lewandowski, Milik, Pisczek či Zielinski má nepochybne svoju kvalitu, no vzhľadom na aktuálnu situáciu vyzerá v porovnaní s inými tímami z elitného koša najhrateľnejšie.

 

Výber v druhom koši je o niečo ťažší, no aj tu to pri najpriaznivejšej možnosti vyzerá na nášho suseda. Rakúšania majú k dispozícii talentovanú skupinu hráčov, no tá v pozícii čierneho koňa turnaja vybuchla na ME vo Francúzsku. Chváliť sa čím nebolo ani v kvalifikácii MS, 4.miesto za Srbskom, Írskom a Walesom nie je práve najkrajšou vizitkou. Zverencov Franca Fodu mohlo potešiť aspoň to, že v skupine Ligy národov za sebou nechali Severné Írsko a udržali sa v B-divízii. Vo vekovo mladšom tíme tvorenom prevažne hráčmi z Bundesligy drieme určitý potenciál,  no partia okolo Alabu, Arnautoviča či Dragoviča ho doposiaľ nevie adekvátne predať.

 

Zo štvrtého koša nám zrejme najviac sedia pobaltské reprezentácie Litva a Estónsko. Na rozdiel od Albánska či Čiernej Hory majú o čosi nižšiu kvalitu, aj menej búrlivé domáce prostredie, na rozdiel od Cypru neurobili v posledných rokoch výraznejší progres. Proti Litve sme odohrali zápasy v dvoch predošlých kvalifikáciách MS, v tej poslednej sme ju dvakrát zdolali. Tamojšia umelá tráva ale vie byť zradná, takže voľba padá na Estóncov, ktorí sa navyše od účasti v baráži o EURO 2012 výraznejšie odmlčali.

 

V piatom koši má papierovo najmenšiu silu trio Gibraltár, Faerské Ostrovy a Luxembursko. Posledný menovaný tím však už viackrát ukázal, že zápasy proti jeho defenzívnemu bloku nie sú vôbec ľahké- napríklad v kvalifikácii MS udržal bezgólovú remízu vo Francúzsku! Gibraltár patrí na futbalovej mape stále medzi nováčikov, no v Lige národov dokázal doma poraziť Lichtenštajnsko a vonku Arménsko. Napriek chýbajúcej väčšej kvalite prežíva maličký štát neďaleko Španielska futbalovú eufóriu, a to by pre nás mohla byť v spojení s pozíciou veľkého favorita nebezpečná kombinácia. Nezabúdajme, že raz sme sa už proti tomuto súperovi popálili.  Voľba tak padá na Faerské Ostrovy.  Nech to však už bude ktokoľvek, dôležité bude zamedziť akémukoľvek podceneniu a  bez ohľadu na kvalitu výkonu či trávnika nestratiť body.

 

Ak sa budeme chcieť dostať ME, nič iné ako 6 bodov si nemôžeme pripúšťať ani od zápasov so súpermi z najnižšieho koša.  Paradoxne, z tohto osudia je výber papierovo najlepšieho súpera jasný. Bez  urážky sa dá povedať, že San Maríno je najslabšou európskou reprezentáciou všetkých čias, na súťažnej úrovni si za 28 rokov pripísalo len tri remízy. Pre najmenšiu členskú krajinu UEFA je úspechom každý gól, zaujímavé je, že jeden strelila v roku 2008 aj nám. Od ostatných tímov zo 6.koša sa dá  očakávať určite väčší odpor, ako od San Marina.

 

Skupina smrti– Francúzsko, Nemecko, SLOVENSKO, Slovinsko, Kosovo, Malta

 

Skupinu smrti začíname úradujúcimi majstrami sveta. Tých síce v Lige národov preskočili Holanďania, no materiál, ktorý má Didier Deschamps k dispozícii, je beztak neuveriteľný. Jednak veľmi talentovaný a kvalitný, no zároveň neskutočne početný a vyrovnaný- do nominácie na MS sa nezmestili hviezdy ako Martial, Lacazette či Coman.  Vidieť na Slovensku Mbappého, Pogbu či Griezmana znie veľmi lákavo, herne by však išlo o veľkú prekážku. Ekipa Le Blues sa totiž okrem svojej obrovskej kvality vyznačuje pragmatickosťou, ktorú priniesol práve tréner Deschmaps. Jeho štýl je niekedy považovaný za príliš opatrný, pragmatickosť a schopnosť hrať na výsledok však v spojení s nevyčerpateľným potenciálom prináša výsledky. A z Francúzska robí veľmi ťažko poraziteľný tím.

 

Vypadnutie zo skupiny na MS, aj z A-divízie Ligy národov. Nemecká reprezentácia prežila jeden zo svojich najneúspešnejších rokov, ktorý ju zosunul do druhého koša dublinského žrebu. Napriek tomu, že v „Nationalelf“ prebieha generačná výmena a v menšej kríze sa nachádza aj klubový futbal, by bolo trúfalé Nemcov podceniť. Výber trénera Joachima Löwa stále patrí medzi kvalitatívne najlepšie na svete a do kvalifikácie sa pustí s cieľom napraviť spomínané neúspechy. Výraznejšiu zodpovednosť na seba začínajú brať mladí Sané, Werner či Gnabry, netreba zabúdať na osvedčené mená typu Kroosa, Müllera, Reusa. Nemci budú maximálne namotivovaní, v tejto situácii pôjdu po každom súperovi ako pes po kosti. Najlepšie by teda bolo sa im vyhnúť.

 

V 4.koši sa nachádza viacero nebezpečných tímov, ktoré sú herne aj výsledkovo nevyspytateľné. Po 6-ročnej odmlke sa túžia dostať na veľký turnaj Gréci, proti ktorých defenzíve sa nám vždy hralo ťažko. Atraktívne a špecifické by bolo súperenie s Maďarmi, ťažko predpovedateľné s Rumunmi. Svojim štýlom hry nám však vôbec nesedia Slovinci. Tí nám urobili veľké problémy v kvalifikáciách  MS 2010 aj 2018, v 3 zo 4 zápasov nás zdolali. Pred rokom v septembri sme ich síce doma tesne porazili, no stratené body z prvého vzájomného zápasu nám nakoniec veľmi chýbali.  Koncentrovaná defenzíva a schopnosť nečakane udrieť robia z reprezentácie, s ktorou si nás stále mýli polovica Európy, neželaného súpera.

 

V piatom koši sa nachádzajú až tri tímy, s ktorými sme sa stretli v kvalifikácii EURA 2016, pričom Bielorusi výhrou v Žiline oddialili naše postupové oslavy.  Veľmi nebezpečné je však aj Kosovo. Nováčik na futbalovej mape sa už pomaly udomácňuje, v Lige národov vyhral svoju skupinu bez prehry a postúpil do C-divízie.  Netreba zabúdať, že ide o klasickú balkánsku reprezentáciu, ktorá má horúcu krv a kedykoľvek môže prekvapiť. Kosovci hrávajú svoje domáce zápasy na takmer 14-tisícovom štadióne, kde každý súper zažije pravé balkánske peklo. Ak majú reprezentanti tejto krajiny svoj deň a zápas sa pre nich vyvíja priaznivo, môžu byť veľmi nepríjemným súperom.

 

A kto vyzerá najnepríjemnejšie v rámci tímov z posledného koša? S výnimkou San Marína majú tímy podobnú kvalitu,  no až trochu zarážajúca je v tejto spoločnosti prítomnosť Lotyšska. Účastník ME 2004 však zažíva výsledkový pád, v Lige národov nevyhral ani jeden zo 6 zápasov, proti Andorre si pripísal dve bezgólové remízy.

V poslednej kvalifikácii sme si zmerali sily s Maltou a hlavne v súperovom prostredí to nebolo nič príjemné. Malťania nás teda celkom dobre poznajú, v oboch kvalifikačných zápasoch pôsobili konsolidovane v defenzíve a hlavne doma nás dokázali popreháňať rýchlymi protiútokmi.

 

 

 

 

 

Doma kritizovaní, v Európe úspešní

16.12.2018

Spartak Trnava má za sebou úspešné účinkovanie v pohárovej Európe. Slovenský majster sa dostal až do skupinovej fázy Európskej ligy, v ktorej nebol iba do počtu. Na svoje konto si pripísal 7 bodov, v ére samostatnosti sa žiadnemu nášmu klubu nepodarilo získať viac. Momentálna situácia v Trnave je všetkým dobre známa. V klube po 25 rokoch skončil majiteľ [...]

Nepoučiteľný talent, ktorého je veľká škoda

23.11.2018

Aktuálne najčastejšie sa skloňujúce meno slovenského športovca je Vladimír Weiss. Na rozdiel od Petra Sagana či Mateja Tótha však nie je spomínané vďaka úspechom. Syn bývalého reprezentačného trénera na seba už po niekoľkýkrát upozornil spôsobom, ktorý potvrdzuje, že čo sa týka kontroverzií, je medzi slovenskými športovcami lídrom. O tom, čo sa stalo, už [...]

7 dôvodov postupu Trnavy do skupiny Európskej ligy

31.08.2018

Pred mesiacom by tomu veril len málokto, no teraz je to realita. Futbalisti trnavského Spartaka sa dokázali kvalifikovať do skupinovej fázy Európskej ligy UEFA. V nasledujúcom článku sa pozrieme na 7 faktorov, vďaka ktorým sa slovenskému majstrovi podarilo dosiahnuť tento úspech. Skvelá defenzíva a organizácia hry V ôsmich zápasoch tejto pohárovej sezóny dostal Spartak len [...]

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.

SR Bratislava politika vláda 19. schôdza BAX

Poslanci z SNS predložili zmeny v zákone o neziskových organizáciách

28.03.2024 15:53

Novela hovorí aj o právomoci Ministerstva vnútra SR rozpustiť občianske združenie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 103527x
Priemerná čítanosť článkov: 2071x

Autor blogu

Kategórie