Založ si blog

5 najlepších zápasov futbalových MS v Rusku

Na svetovom šampionáte v Rusku sa počas mesiaca odohralo 64 zápasov. Niektoré bavili viac, niektoré menej, celkovo však učite prevládala prvá spomínaná skupina. Ako diváci sme mohli vidieť krásne góly, emócie aj vysokú hernú kvalitu.  Poďme sa teda pozrieť na päticu zápasov, ktoré boli podľa mňa najkvalitnejšie.

5.Portugalsko-Španielsko (3:3; B-skupina)

Už v druhý hrací deň turnaja bol na programe veľký šláger, keďže v Soči sa stretli  poslední dvaja majstri Európy. Od zápasu medzi tradičnými rivalmi z Pyrejského polostrova sa samozrejme čakala výrazná kvalita, nie však gólová prestrelka. Portugalsko-španielske súboje totiž boli väčšinou takticky ladené a padalo v nich málo gólov. Ani tento duel sa síce nehral v závratnom tempe, no priebehom prekonal očakávania. Portugalci dvakrát viedli, Španieli skóre otočili, no napokon sa body delili. Hetrik Cristania Ronalda s krásnym priamym kopom na záver, dva góly Diega Costu či krásny volej Nacha boli výbornou pozvánkou na sledovanie ďalších zápasov MS

4.Francúzsko-Argentína (4:3; osemfinále)

Čerstvých majstrov sveta čakalo v prvom kole vyraďovačky mužstvo, ktoré zažilo v Rusku toľko problémov a kontroverzií, ako nikto iný. Prvé osemfinále bolo zároveň aj súbojom francúzskej mladosti s argentínskou skúsenosťou. Ekipa Le Blue od úvodu ukazovala vyššiu kvalitu a rýchlo otvorila skóre, hrala však až príliš opatrne, začo ju súper potrestal dvoma gólmi. Francúzi však v potrebnej chvíli zapli svoje motory, a to naozaj vo veľkom štýle- za 11 minút otočili skóre z 1:2 na 4:2, Argentíne už nepomohol ani kontaktný gól v závere. Zdecimovaní Juhoameričania sa snažili, na talentovaného súpera však nestačili rýchlostne ani kvalitatívne. Divákom sa do pamäti vryli najmä krásne strely Pavarda a Di Mariu, zaujali aj dva zásahy Mbappého v priebehu 4 minút.

3.Chorvátsko-Anglicko (2:1 pp; semifinále)

Chorváti sa do semifinále dostali cez dva penaltové rozstrely, pričom tak proti Dánom, ako aj proti Rusom sa ofenzívne trápili. Ideálne nezačali zverenci Zlatka Daliča ani boj o postup do finále, Angličania sa rýchlo ujali vedenia a súpera príliš nepúšťali do blízkosti brankára Pickforda.. Zdalo sa tak, že po dvoch 120-minútových drámach sú Vatreni príliš vyšťavení na to, aby dostali Albion pod väčší tlak. Vyrovnávajúci gól Perišiča však akoby Balkáncov pokropil živou vodou- od tohto momentu boli jasne lepší a hoci v riadnom hracom čase šance na druhý gól nevyužili, v predĺžení sa ho predsa len dočkali. Asi žiaden iný zápas na turnaji nesprevádzali takéto emócie- obrovská bola už radosť po víťaznom góle Mandžukiča, no a po záverečnom hvizde ešte vzrástla. Chorvátsko bolo hore nohami, týmto víťazstvom prekonalo svoje dovtedajšie maximum  na MS, Angličania zas predĺžili finálové čakanie na 52 rokov

2.Belgicko-Japonsko (3:2; osemfinále)

Kto by bol povedal, že Japonci takmer vyradia jedného z najväčších favoritov MS. Jediný ázijský zástupca v osemfinále, ktorý sa do neho dostal len vďaka lepšej bilancii žltých kariet, sa však vypol k fantastickému výkonu. Belgičania už počas prvého polčasu zistili, že s prekonavaním pozornej japonskej obrany to budú mať veľmi ťažké. Po prestávke sa navyše Ázijčania osmelili smerom dopredu a súpera šokovali dvoma gólmi. Červení diabli  sa dostali do veľmi náročnej pozície, tréner Martinéz však pohotovo zareagoval- prestriedal a zmenil štýl hry. Belgičania začali hrať na centrované lopty, s čím mali vzrastom nižší Japonci veľké problémy. Hazard a spol. dokázali rýchlo vyrovnať, no ani za tohto stavu sa Japonci neodklonili od aktívneho a snaživého futbalu. To sa im v konečnom dôsledku vypomstilo, keďže po ich nevydarenom rohu podniklo Belgicko v posledných sekundách ukážkový brejk, po ktorom Chadli rozhodol o postupe favorita a trochu krutej japonskej prehre.

1.Brazília-Belgicko (1:2; štvrťfinále)

Po spomínanom postupe cez Japonsko čakala Belgičanov jedna z najťažších možných prekážok. Zápas proti Brazílii bol označovaný za štvrťfinále snov či predčasné finále, a treba povedať, že veľkým očakávaniam nezostal nič dlžný. Počas celých 90 minút sme mohli na oboch stranách vidieť prvky najvyššej futbalovej kvality,nechýbali šance ani rýchle tempo. Belgicko výborne zachytilo úvod, dostalo sa do 2-golóveho trháku, z čoho boli Kanárici výrazne rozladení. Hazard, De Bruyne, či Lukaku si v týchto chvíľach so súperom robili, čo chceli. Po prestávke Brazílčania dostali súpera pod tlak, no skvelo chytajúci Courtois dlho odolával. Po gólovej hlavičke Renata Augusta dostal už tak zaujímavý zápas ešte výraznejší  náboj, no Belgičania si vďaka taktickému výkonu v obrane a čarujúcemu Courtoisovi  víťazstvo už vziať nenechali.

Doma kritizovaní, v Európe úspešní

16.12.2018

Spartak Trnava má za sebou úspešné účinkovanie v pohárovej Európe. Slovenský majster sa dostal až do skupinovej fázy Európskej ligy, v ktorej nebol iba do počtu. Na svoje konto si pripísal 7 bodov, v ére samostatnosti sa žiadnemu nášmu klubu nepodarilo získať viac. Momentálna situácia v Trnave je všetkým dobre známa. V klube po 25 rokoch skončil majiteľ [...]

Nepoučiteľný talent, ktorého je veľká škoda

23.11.2018

Aktuálne najčastejšie sa skloňujúce meno slovenského športovca je Vladimír Weiss. Na rozdiel od Petra Sagana či Mateja Tótha však nie je spomínané vďaka úspechom. Syn bývalého reprezentačného trénera na seba už po niekoľkýkrát upozornil spôsobom, ktorý potvrdzuje, že čo sa týka kontroverzií, je medzi slovenskými športovcami lídrom. O tom, čo sa stalo, už [...]

Najlepšie a najhoršie možnosti pre Slovensko v kvalifikácii ME 2020

21.11.2018

Ako všetci vieme, slovenská futbalová reprezentácia v pondelok podľahla Česku a tým pádom v Lige národov zostúpila o divíziu nižšie. Pre zverencov Pavla Hapala to navyše znamená aj to, že do kvalifikácie o ME 2020 budú nasadzovaní až z tretieho koša. S istotou tak budú čeliť dvom papierovo silnejším súperom. V tomto článku si pozrieme, aké zloženie skupiny [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 103732x
Priemerná čítanosť článkov: 2075x

Autor blogu

Kategórie