Založ si blog

10 hráčov, ktorí prekvapili svojimi výkonmi na MS

Futbalové MS sú už druhý deň minulosťou, a tak je priestor na bilancovanie, hodnotenie, prípadne zostavovanie rôznych rebríčkov. V tom nasledujúcom sa pozrieme na 10tku hráčov, ktorí na svetovom šampionáte zaujali, hoci sa to od nich veľmi neočakávalo.

10.Andreas Granqvist (Švédsko) – Tri korunky prekvapili už len samotným postupom do šťvrťfinále. Tréner Jane Andersson nemal k dispozíci žiadne výraznejšie hviezdy, základom úspechu boli výborná defenzíva a tímovosť. Na oboch týchto črtách švédskej hry mal veľký podiel Andreas Granqvist. Už 33-ročný stopér, ktorý po ďalšej sezóne ukončí hráčsku kariéru, šéfoval neomylnej obrane, výborne si porozumel s talentovaným Lindelöfom. Z pozície kapitána bol navyše lídrom celého tímu, nebál sa zobrať na seba zodpovednosť, čo ukázal premenými penaltami proti Južnej Kórei aj Mexiku.

9.Nacer Chadli ( Belgicko)-Záložník West Bromwichu vinou zranení odohral počas posledných 2 sezón iba 36 zápasov, veľké problémy ho sprevádzali aj počas tejto sezóny. Prekvapením tak bolo už len to, že sa vôbec zmestil do nabitej nominácie Roberta Martinéza. MS síce začal na lavičke, no obrat nastal v osemfinále proti Japonsku. Chadli prišiel na ihrisko za stavu 0:2, no dokázal oživit hru „Diablov“ a v samom závere aj streliť víťazný gól. Od tohto momentu už zostal v základnej zostave a podieľal sa tak na zisku pre Belgicko historického bronzu.

8.Hirving Lozano (Mexiko) –  Mexičania síce 7-krát po sebe vypadli v osemfinále, no na šampionáte sa ukázali v pozitívnom svetle. Mužstvo trénera Osoria výborne ovládalo loptu, no rytmus hry vedelo meniť aj rýchlymi kontrami, ktoré položili hlavne Nemecko. Popri osvedčených menách ako Chicharito, Vela, Herrera či Guardado sa výborne prezentoval Hirving Lozano. Krídelník holandského PSV Eindlhoven imponoval tým, čo Mexičanom sedelo najviac- rýchlosťou aj výbornou technikou. V prvom zápase proti spomínaným Nemcom strelil víťazný gól, výborné momenty mal aj v dueloch proti Južnej Kórei a Brazílii.

7.Harry Maguire (Anglicko)– 25-ročný stopér Leicesteru debutoval v drese Albionu len v minulom roku, pred MS zaň nastúpil len 7-krát. Na šampionáte však dostal v každom dueli šancu v základnej zostave, pričom treba povedať, že svoje miesto si zastal. V trojčlennej obrane výborne zapadol k Walkerovi a Stonesovi, vďaka svojim 194 cm predstavoval oporu hlavne vo vzduchu. A to nielen smerom dozadu, darilo sa mu aj pri ofenzívnych štandardkách. Po rohových či priamych kopoch viackrát ohrozil súperovu bránu, v štvrťfinále proti Švédom  zastavila jeho hlavičku až sieť.

6.Alexander Golovin (Rusko) – Rusi v domácom prostredí dokráčali až pred semifinálové brány, takže s výkonmi mohla byť Zborná nadmieru spokojná. Pozornejším fanúšikom určite neušli výkony tohto stredopoliara CSKA Moskva. Len 22-ročný rodák z Kaltanu vyniká obrovským prehľadom aj slušnou kopacou technikou,  dá sa povedať, že ide o klasického tvorcu hry. Golovinova kreativita a nebezpečné štandardné situácie podľa medializovaných informácii dokonca zaujali slávny Manchester United,  v pozore sú aj ďalšie kluby z elitných líg. Dôležité však bude, ako sa k tomu postaví samotný hráč, keďže mnoho talentovaných Rusov sa kvôli výborným podmienkam doma bráni prestupu do zahraničia.

5.Kieran Trippier (Anglicko)- Výrazná paralela s Maguirom. Aj Trippier odohral prvý duel za Anglicko v roku 2017, a rovnako tak pred šampionátom reprezentoval len v siedmich zápasoch. Hráčovi, ktorý v minulej sezóne výborne nahradil na pravom kraji obrany Tottenhamu Kylera Walkera,  náramne sadol post tzv. wingbacka, teda falošného krídla.  Táto pozícia si vyžaduje rýchlosť aj výbornú kondíciu, aby mohol daný hráč rýchlo prepínať medzi ofenzívou a defenzívou. 27-ročný univerzál splnil tieto úlohy dokonale, veď  žiaden iný futbalista nepripravil na MS toľko gólových šancí ako on (24).  Trippier sa navyše ukázal ako skvelý exekútor štandardných situácii, o čom by vedel rozprávať hlavne chorvátsky gólman Daniel Subašič, ktorého v semifinále prekonal výstavným priamym kopom.

4.Benjamin Pavard (Francúzsko)- Francúzsky tréner Didier Dechamps sa nebojí robiť prekvapujúce ťahy, pričom jedných z nich bolo, že na pravom kraji obrany dostal na úkor Djibrila Sidibého šancu Benjamin Pavard. Tohto mladého zadáka pôsobiaceho v nemeckom Stuttgarte totiž poznal pred štartom MS len málokto.22-ročný obranca ale ukázal, že miestenku v základe majstrov sveta si zaslužil. V ťažkých zápasoch obstál defenzívne a pomôcť vedel aj nábehmi smerom dopredu, v osemfinále proti Argentíne navyše krásnou strelou strelil veľmi dôležitý gól. Odozva na seba nenechala dlho čakať, o rok v lete by sa mal Pavard stať súčasťou Bayernu Mníchov.

3.Yerry Mina (Kolumbia) – Účasť v osemfinále sa nedá pre Kolumbiu považovať za úspech, no bez Yerryho Minu by na turnaji skončila už zrejme skôr.  O talente 23-ročného stopéra sa vedelo už skôr, keďže v zime ho z brazílskeho Palmeirasu kúpila Barcelona, v drese Blaugranas však Mina odohral len 6 duelov.  MS však boli v jeho podaní inou kávou, okrem defenzívnych kvalít sa totiž ukázal ako nečakaný kanonier. 194 cm vysoký dlháň využil svoju výšku na tri gólové hlavičky, cenu zlata mal najmä víťazný zásah v poslednom zápase skupiny proti Senegalu. Anglického brankára Pickforda zas prekonal z poslednej možnej akcie. Na základe výkonov z Ruska možno svitá Minovi v Katalánsku na lepšie časy.

2.Denis Čeryšev (Rusko)- Do tohto výberu sa okrem Golovina dostal aj ďalší ruský hráč. Rodák z Nižného Novgorodu je síce odchovancom Realu Madrid, no v národnom drese sa mu vôbec nedarilo. Pod súčasným trénerom Čerčesovom sa pred MS predstavil len 2-krát, celkovo mal v drese Zbornej bilanciu 10 zápasov bez streleného gólu. Aj šampionát začal len v pozícii náhradníka, no už v prvom zápase proti Saudskej Arábii naskočil do hry namiesto zraneného Alana Dzagojeva a hneď dal o sebe vedieť  dvoma gólmi. Následne sa presadil aj proti Egyptu,  najkrajší moment si prichystal v štvrťfinále proti Chorvátom, kde strelil jeden z nájkrajších gólov turnaja.  Herne šlo o jedného z najnebezpečnejších Rusov, ktorý svojimi rýchlymi nohami a priamočiarosťou robil problémy prakticky každému súperovi.

1.Ante Rebič (Chorvátsko)- Zlatá chorvátska generácia využila svoj veľký potenciál v ešte väčšej miere ako sa čakalo. Popri hviezdach ako Modrič, Rakitič, Mandžukič či Perišič sa vo výbornom svetle predviedol aj krídelník Ante Rebič. Hráč nemeckého Frankfurtu sa presadzoval rýchlosťou a dravosťou, v súbojoch navyše ukazoval veľkú fyzickú silu. Proti Argentíne zaujal gólovým volejom, ktorým šikovne potrestal hrúbku brankára Caballera.  Rebič síce už teraz pôsobí v elitnej lige, no pri všetkej úcte k jeho súčastnému zamestnávateľovi má kvalitu aj na lepší klub. Možno to bude Manchester United, ktorý podľa médií o neho prejavuje výrazný záujem.

 

Doma kritizovaní, v Európe úspešní

16.12.2018

Spartak Trnava má za sebou úspešné účinkovanie v pohárovej Európe. Slovenský majster sa dostal až do skupinovej fázy Európskej ligy, v ktorej nebol iba do počtu. Na svoje konto si pripísal 7 bodov, v ére samostatnosti sa žiadnemu nášmu klubu nepodarilo získať viac. Momentálna situácia v Trnave je všetkým dobre známa. V klube po 25 rokoch skončil majiteľ [...]

Nepoučiteľný talent, ktorého je veľká škoda

23.11.2018

Aktuálne najčastejšie sa skloňujúce meno slovenského športovca je Vladimír Weiss. Na rozdiel od Petra Sagana či Mateja Tótha však nie je spomínané vďaka úspechom. Syn bývalého reprezentačného trénera na seba už po niekoľkýkrát upozornil spôsobom, ktorý potvrdzuje, že čo sa týka kontroverzií, je medzi slovenskými športovcami lídrom. O tom, čo sa stalo, už [...]

Najlepšie a najhoršie možnosti pre Slovensko v kvalifikácii ME 2020

21.11.2018

Ako všetci vieme, slovenská futbalová reprezentácia v pondelok podľahla Česku a tým pádom v Lige národov zostúpila o divíziu nižšie. Pre zverencov Pavla Hapala to navyše znamená aj to, že do kvalifikácie o ME 2020 budú nasadzovaní až z tretieho koša. S istotou tak budú čeliť dvom papierovo silnejším súperom. V tomto článku si pozrieme, aké zloženie skupiny [...]

Susko

Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní, tvrdí Susko

25.04.2024 15:05

Šéf rezortu Boris Susko nerozumie, prečo by ministerstvo nemalo na kontrolu procesu nárok.

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 103724x
Priemerná čítanosť článkov: 2074x

Autor blogu

Kategórie