Založ si blog

Viac takýchto výkonov

Málokedy sa stane, aby sme po prehre našich hokejistov našli na internete reakcie ako: „Ďakujeme chlapci!“. Včera však boli jednoznačne opodstatnené. Zverenci Craiga Ramseyho totiž odohrali proti švédskemu majstrovi sveta výborný duel,  v ktorom siahali aj na viac ako získaný bod.

Švédska suverenita v doterajšom priebehu turnaja  v kombinácii s našimi vydretými triumfami  Rakúskom a Francúzskom nenaznačovala, že dnes  môžeme reálne vzdorovať favoritovi celého turnaja.  Tím okolo kapitána Andreja Sekeru však ukázal, že v boji o štvrťfinále nechce predať kožu lacno.

Kanonáda na úvod

V prvej tretine to v kodaňskej Royal Aréne vyzeralo ako na strelnici, Švédi totiž trafili bránu Patrika Rybára až 21-krát(!).  Na rýchlych kombináciach  Tre Konors bolo badať vysokú hernú aj technickú  vyspelosť, kvalitatívny rozdiel bol značný.  Rýchlych kreatívnych útočníkov často dopĺňali ofenzívne ladení obrancovia- Ekman Larrson, Klingberg  či Wikstrand. Napriek tomu však už vtedy platilo, že naši podávajú svoj najlepší výkon na MS- obrana sa snažila hrať organizovane a dôrazne, pričom pohybovali sme sa veľmi solídne, každú šancu sme chceli využívať na brejky. K výbornému výkonu sa rozchytal aj mladý gólman Rybár, ktorý nastúpil do zrejme svojho najťažšieho zápasu v doterajšej kariére.  Ako prvý však inkasoval jeho náprotivok Hellberg, načo síce dominujúci súper odpovedal dvoma zásahmi, ale nádej do ďalšieho priebehu stále žila.

Švédska pohoda a comeback od Ďalogu

Do druhej tretiny sme  nastúpili s vyšším napádaním, takže opticky sa hra viac vyrovnala. Švédi však umne vyčkávali  na svoje možnosti, teda na situácie, kedy dokážu čo i len mierne otvoriť našu obranu.  Najlepším príkladom bol tretí gól De La Roseho po nádhernej kombinácii Wikstranda s Kempem. Podobných situácii pribúdalo, čo  v súperovi navodilo dojem  až prílišnej istoty.  A tak prišiel moment, ktorý nás vrátil do zápasu.  Švédi stratili puk vo vlastnej presilovke, čo potrestal rýchlik Ďaloga po krásnom sóle v rýchlosti nad 34 km/h(!).  Odrazu sme boli naspäť v hre o výsledok.

Aktívnejší ako Švédi? Prečo nie

Pred zápasom by to možno znelo neuveriteľne, no faktom je, že v tretej tretine sme súpera prestrieľali 11:4 a na ľade  boli  lepším tímom. Zaslúžené vyrovnanie Nagyho po ukážkovej spolupráci s Krištofom nás povzbudilo ešte viac.  Neistému súperovi sme dokázali často narúšať chybnú rozohrávku a následne prechádzať do  protiútokov, do ktorých sme sa  odvážne zapájali už s väčším počtom hráčov.  Švédov sme v súťažnom zápase neporazili  od štvrťfinále olympiády vo Vancouveri  2010, no zlomenie 8-ročného čakania viselo viackrát vo vzduchu.  Švédsky gólman Hellberg však už ďalší gól neinkasoval.

Nešťastný záver

Po 60 minútach už síce bolo jasné, že sme získali nečakaný bod, no vzhľadom na priebeh zápasu sme si právom verili aj na ďalší.  Priebeh predĺženia bol len nadviazaním na výbornú tretiu tretinu- šance si  síce tvoril aj súper, no zakončenia Nagyho, Jurča si Hovorku naznačovali, že chceme a môžeme vyhrať.  O to viac náš môže mrzieť sporné vylúčenie Mareka Ďalogu za hákovanie v čase, kedy do  samostatných nájazdov chýbalo len 68 sekúnd.  Vo výhodnom presilovkovom  formáte 4 na 3 to Švédi zahrali s chladnou hlavou  a prehľadom, našim nepomohla ani trénerská výzva pri posudzovaní možného ofsajdu.

Hlavy hore

Pokiaľ mužstvo predvedie takýto výkon a napriek tomu prehrá, väčšinou nastávajú  zmiešané pocity.  Bod s tímom ako Švédsko by bol za iných okolností skvelý, no keďže postupovú situáciu už nemáme vo vlastných rukách, je možné, že nám  nemusí stačiť. To však nie je to najpodstatnejšie.

Ak totiž aj nepostúpime, nebudeme môcť za to „viniť“ tento  duel. Podstatný je výkon, ktorý sme previedli. Za posledných 5 rokov sa mu z našej strany môže rovnať len februárové víťazstvo nad Ruskom na ZOH v Pjongčangu.  Podceňovaní a zo všetkých strán kritizovaní hráči dokázali,  že pri maximálnej sústredenosti a bojovnosti sa vedia vypnúť k hre, ktorou potrápia aj tých najlepších.

Chlapci, ďakujeme a veríme, že  takéto výkony budeme  od vás vidieť čo najčastejšie. Pred včerajším zápasom náš útočník Patrik Svitana zdôraznil,  že nad každým sa dá vyhrať. A pri hre, akú sme ukázali proti Švédom, to platí naozaj.  Nič nie je nemožné ani v pondelok proti Rusku:).

Doma kritizovaní, v Európe úspešní

16.12.2018

Spartak Trnava má za sebou úspešné účinkovanie v pohárovej Európe. Slovenský majster sa dostal až do skupinovej fázy Európskej ligy, v ktorej nebol iba do počtu. Na svoje konto si pripísal 7 bodov, v ére samostatnosti sa žiadnemu nášmu klubu nepodarilo získať viac. Momentálna situácia v Trnave je všetkým dobre známa. V klube po 25 rokoch skončil majiteľ [...]

Nepoučiteľný talent, ktorého je veľká škoda

23.11.2018

Aktuálne najčastejšie sa skloňujúce meno slovenského športovca je Vladimír Weiss. Na rozdiel od Petra Sagana či Mateja Tótha však nie je spomínané vďaka úspechom. Syn bývalého reprezentačného trénera na seba už po niekoľkýkrát upozornil spôsobom, ktorý potvrdzuje, že čo sa týka kontroverzií, je medzi slovenskými športovcami lídrom. O tom, čo sa stalo, už [...]

Najlepšie a najhoršie možnosti pre Slovensko v kvalifikácii ME 2020

21.11.2018

Ako všetci vieme, slovenská futbalová reprezentácia v pondelok podľahla Česku a tým pádom v Lige národov zostúpila o divíziu nižšie. Pre zverencov Pavla Hapala to navyše znamená aj to, že do kvalifikácie o ME 2020 budú nasadzovaní až z tretieho koša. S istotou tak budú čeliť dvom papierovo silnejším súperom. V tomto článku si pozrieme, aké zloženie skupiny [...]

Martina Šimkovičová, Robert Fico

Zmeny pre RTVS. Narazí zákon na Čaputovú alebo sa čaká na Pellegriniho? Šimkovičová ešte nemá meno nového riaditeľa

24.04.2024 06:00

Nový zákon o STVR dostal od Legislatívnej rady vlády zelenú. Vláda má o ňom rokovať na výjazdovom rokovaní.

Ukrajina, Charkov

Dokážu zastaviť Rusov? Západné zbrane prídu, ale Ukrajincom chýbajú vojaci, obávajú sa experti

24.04.2024 06:00

Prichádza západná vojenská pomoc pre Ukrajinu neskoro? Rusko dokázalo za posledné mesiace na bojisko posielať stále viac mužov.

Saleziáni, majstrovstvá Slovenska, hokejbal, kategória U15, Nová Dubnica, mReportér

Aj kresťania sa vedia zabávať. Po omši to roztočili s hokejkami na ihrisku

24.04.2024 05:00

Zábery z vydarenej akcie zachytil mReportér Daniel Imriška.

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 103698x
Priemerná čítanosť článkov: 2074x

Autor blogu

Kategórie