Založ si blog

Absolútna svetová špička. Ďakujeme, Nasťa.

Vyhrať olympijské zlato na troch hrách po sebe je výnimočné. Daný športovec musí mať dlhodobo vysokú výkonnosť,  byť zdravý a hlavne,  musí ideálne načasovať formu. Je skvelé, že v podobe Anastasie Kuzminovej máme takúto osobnosť  aj na Slovensku.

Za všetko najlepšie hovorí fakt, že s  medailovou bilanciou 3-3-0 je Nasťa spoločne s Nemkou Wilhelmovou najúspešnejšou biatlonistkou  v histórii ZOH! Vďaka zisku troch cenných kovov z Pjongčangu sa stala aj najúspešnejším slovenským olympijským športovcom.

 

Od pôrodu k najvydarenejšej olympiáde

V období medzi Soči a Pjongčangom sa pritom veci vôbec nevyvíjali smerom, ktorý by naznačoval, že tretia olympiáda bude pre naturalizovanú Slovenku jej najlepšou. V sezónach 2014/2015 a 2015/2016  štartovala Nasťa dokopy len na troch veľkých pretekoch, keďže druhýkrát porodila syna. Návrat v ďalšom ročníku skôr naznačoval,  že do náročného biatlonového kolotoča sa nevrátila taká rýchla a úspešná Kuzminová ako predtým.

Olympijská sezóna je ale rozprávkou ,ktorá vraví o úplnom opaku. 7 pódiových umiestnení v SP a priebežne druhá priečka v jeho celkovom rebríčku urobili z Kuzminovej jednu z najväčších favoritiek súťaží na kórejských tratiach.

A povestné načasovanie formy na dni D naozaj prišlo. Po 13.mieste zo šprintu, ktorý Nasťa vyhrala na predošlých dvoch hrách, sa opäť vynorili pochybnosti, ktoré ale slovenská medailová nádej  zbúrala ako domček z karát.

Najprv  heroickým výkonom  vybojovala striebro zo stíhačky a potom ukázala extratriedu v svojich nie práve najsilnejších disciplínach. Vytrvalostné preteky išla za posledné 4 roky iba raz, no napriek tomuto deficitu a dvom trestným minútam na trati dosiahla druhý najrýchlejší čas.

Z hromadných pretekov mala do soboty  Nasťa na svojom konte len jedno víťazstvo na veľkom podujatí. V Pjongčangu ale zašla „mass“  tak ako nikdy predtým. Suverénny bežecký výkon podporený takmer  stopercentnou streleckou úspešnosťou bol veľkolepým športovým predstavením hodným najväčších osobností.

 

Biatlonové rýchlo a zbesilo

Od comebacku je Nastinou staronovou prednosťou fantastická rýchlosť resp. výborné bežecké výkony. Prakticky každý z jej nevydarených výsledkoch má na svedomí horšia streľba.  Aj spomínanom minulotýždňovom šprinte mala 2.najlepší bežecký čas.

Posun v stíhačke z 13. na 2.miesto síce nie je úplnou raritou, no pri 4 chybných výstreloch sa to dá považovať za znak bežeckej geniality. Výborné bežecké výkony previedla Nasťa aj v zostávajúcich dvoch disciplínach. Keď sa to v „masse“ spojilo aj s vydarenou streľbou, výsledkom bol neuveriteľný  46 sekundový  náskok pred poslednou položkou.

Nasťa v Pjongčangu bežecky predčila aj esá ako Dahlmeirová, Makäräinenová či Domračevová. V 33 rokoch, po viacerých výpadkoch sú jej rýchlosť a kondícia naozaj obdivuhodné a neuveriteľné.

Veľké športové osobnosti sú zdrojom veľkých výkonov a výsledkov, na ktoré sa nezabúda. Anastasia Kuzminová je dozaista jednou z nich a my, fanúšikovia, si môžeme povedať, že žijeme v jej dobe. To si treba vážiť a vychutnávať, kým táto doba trvá.

 

 

 

 

Doma kritizovaní, v Európe úspešní

16.12.2018

Spartak Trnava má za sebou úspešné účinkovanie v pohárovej Európe. Slovenský majster sa dostal až do skupinovej fázy Európskej ligy, v ktorej nebol iba do počtu. Na svoje konto si pripísal 7 bodov, v ére samostatnosti sa žiadnemu nášmu klubu nepodarilo získať viac. Momentálna situácia v Trnave je všetkým dobre známa. V klube po 25 rokoch skončil majiteľ [...]

Nepoučiteľný talent, ktorého je veľká škoda

23.11.2018

Aktuálne najčastejšie sa skloňujúce meno slovenského športovca je Vladimír Weiss. Na rozdiel od Petra Sagana či Mateja Tótha však nie je spomínané vďaka úspechom. Syn bývalého reprezentačného trénera na seba už po niekoľkýkrát upozornil spôsobom, ktorý potvrdzuje, že čo sa týka kontroverzií, je medzi slovenskými športovcami lídrom. O tom, čo sa stalo, už [...]

Najlepšie a najhoršie možnosti pre Slovensko v kvalifikácii ME 2020

21.11.2018

Ako všetci vieme, slovenská futbalová reprezentácia v pondelok podľahla Česku a tým pádom v Lige národov zostúpila o divíziu nižšie. Pre zverencov Pavla Hapala to navyše znamená aj to, že do kvalifikácie o ME 2020 budú nasadzovaní až z tretieho koša. S istotou tak budú čeliť dvom papierovo silnejším súperom. V tomto článku si pozrieme, aké zloženie skupiny [...]

fajčenie, fajčiar, závislosť

Koniec s fajčením? Británia chce zakázať predaj cigariet

18.04.2024 08:00

Krajina rozhoduje o najprísnejšom protifajčiarskom zákone v Európe. Ak prejde, Briti, ktorí sa narodili po 1. januári 2009, si už tabakové výrobky v obchode nekúpia.

Explainer Middle East Armed Groups

Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho. Už dvakrát. EÚ uvalí nové sankcie

18.04.2024 07:02, aktualizované: 07:37

Izrael sa zaviazal, že na iránsky útok odpovie. Jeho hlavný západný spojenec - USA - však s takýmto postupom nesúhlasí.

Tatranský národný park (TANAP)

Vysoké Tatry zavreli pre horolezcov. Tí nesúhlasia a chcú zmeniť návštevný poriadok

18.04.2024 07:00

Vo Vysokých Tatrách platí až do konca mája jarná uzávera pre horolezcov aj skialpinistov.

vojna na Ukrajiny, Černihiv

ONLINE: Rutte: Niektoré štáty sedia na hromadách Patriotov. Kúpme ich pre Ukrajinu

18.04.2024 06:00, aktualizované: 07:57

EÚ by mala Ukrajine urgentne poskytnúť protivzdušnú obranu a urýchliť a zintenzívniť vojenskú pomoc vrátane delostreleckých nábojov a rakiet.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 103651x
Priemerná čítanosť článkov: 2073x

Autor blogu

Kategórie