Založ si blog

Lekcia pre Slovan, záväzok pre Tipsportligu

Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Craig Ramsey s generálnym manažérom Miroslavom Šatanom majú za sebou vytvorenie nominácie na ich prvý veľký turnaj na našej lavičke. Nájdeme v nej množstvo prekvapení, ktoré signalizujú smerovanie našej reprezentácie pod týmto duom.

Ak sa na finálny výber Slovenska pozrieme číselne, neprekvapí  vysoký počet hráčov z českej ligy(14), kde už tradične pôsobí drvivá väčšina v Európe hrajúcich Slovákov.   Diskusiu ale prakticky okamžite vyvolalo to, že z domácej súťaže si v Pjongčangu zahrá až 10 hokejistov, zatiaľ čo z KHL len dvaja a to ani jeden z bratislavského Slovana.(!)

Odvaha v praxi

Od angažovania zahraničného trénera a mladého  perspektívneho GM sme si sľubovali najmä neutrálnosť a rozhodnosť. Obaja sa svojich úloh od začiatku pevne chytili a pri svojom prvom veľkom rozhodnutí zobrali zodpovednosť do svojich rúk. Práve tak, ako to robia úspešní ľudia v rôznych oblastiach, športe nevnímajúc . Bez rizika, vlastného názoru a odvahy to jednoducho nejde.

 Zaslúžene belasé zrkadlo

Prvým zaujímavým rozhodnutím je stop pre všetkých Slovanistov.  Odkedy sú Belasí v KHL, deklarujú cieľ byť základňou reprezentácie. Skôr sú však príkladom, ako to nerobiť. Ani pri nestabilnej finančnej situácii a čoraz horšom umiestnení nedostávajú naši hráči  priestor v potrebnej miere a ideálna nie je ani práca s mladými.  Príkladom je kolísavá výkonnosť potenciálnych budúcich opôr reprezentácie ako Skalický, Hrnka či Šťastný. Na nominovaní  a vývoji dvoch ligistov Sukeľa s Lamperom síce majú podiel aj Belasí, no aj v tomto prípade ťažko hovoriť o do bodky splnenej robote.

Iste, každá nominácia sa dá zobrať z rôznych uhlov pohľadu a aj ja pripúšťam, že hráči typu Viedenského či Meszároša mohli na ZOH pokojne ísť,  no pre náš najslávnejší klub ide o zaslúžené zrkadlo. Bude len dobré, ak ho motivuje k snahe o postupnú zmenu.

Meno nie je rozhodujúce

Okrem Slovanistov budú pod piatimi kruhmi chýbať aj iní stabilní reprezentanti z predošlých rokov. Stačí spomenúť bratov Hudáčkovcov či Michela Miklíka. Aj v tomto prípade ide o subjektívny pohľad, no zároveň aj o fakt, že Ramsey so Šatanom nebrali do úvahy len zásluhy z minulosti.

Pri staršom z bratov Hudáčkovcov rozhodovali v nabitej brankárskej konkurencii detaily, takže očakávať sa dal akýkoľvek záver.  No v prípade ďalších dvoch spomínaných hráčov  bola kľúčovou horšia momentálna forma ako pri možno menej známych hokejistoch, ktorí do Kórei pocestujú. Nehovoriac o tom, že Libor veľmi do koncepcie na disciplínu  zameraného Ramseyho nepasuje.

Šanca pre domácu súťaž

Keďže o neúčasti hráčov z NHL v Pjongangu bolo známe už dlhšiu dobu, Ramsey sa prispôsobil situácii a ako na jednu z možných alternatív zameral pozornosť na domácu súťaž.  A treba povedať, že veľkú.  Potenciálnych reprezentantov z Tipsportligy mal veľmi dobre zmapovaných aj vyskúšaných vo svojom systéme.

Všeobecne sa očakávalo, že na ZOH dostanú šancu štyria- piati.  Okrem skúseností Nagyho, Surového, Starostu, Hovorku a Olveckého  ale dostala priestor aj mladícka dravosť Lampera, Bubelu, Súkeľa, Krištofa aj Pauloviča.

Pre často podceňovanú ligu ide o zaslúženú odmenu, keďže v posledných rokoch zaznamenáva jasný progres. Pre 10-tich vyvolených je to ale podobne ako pre Ramseyho aj veľký záväzok.  Dá sa povedať, že všetko majú vo vlastných rukách. Ak sa v Kórei osvedčia, urobia sebe, lige aj trénerovi výborné meno. Ak nie, tak sa ešte výraznejšie začne presadzovať názor,  že medzinárodný ľad je inde.

Ako už ale bolo povedané, účty sa budú skladať až po Pjongčangu. Súčasné smerovanie našej reprezentácie vrátane nominácie ale vyznieva sympaticky a tak by bola veľká škoda pokaziť si solídny dojem.

Doma kritizovaní, v Európe úspešní

16.12.2018

Spartak Trnava má za sebou úspešné účinkovanie v pohárovej Európe. Slovenský majster sa dostal až do skupinovej fázy Európskej ligy, v ktorej nebol iba do počtu. Na svoje konto si pripísal 7 bodov, v ére samostatnosti sa žiadnemu nášmu klubu nepodarilo získať viac. Momentálna situácia v Trnave je všetkým dobre známa. V klube po 25 rokoch skončil majiteľ [...]

Nepoučiteľný talent, ktorého je veľká škoda

23.11.2018

Aktuálne najčastejšie sa skloňujúce meno slovenského športovca je Vladimír Weiss. Na rozdiel od Petra Sagana či Mateja Tótha však nie je spomínané vďaka úspechom. Syn bývalého reprezentačného trénera na seba už po niekoľkýkrát upozornil spôsobom, ktorý potvrdzuje, že čo sa týka kontroverzií, je medzi slovenskými športovcami lídrom. O tom, čo sa stalo, už [...]

Najlepšie a najhoršie možnosti pre Slovensko v kvalifikácii ME 2020

21.11.2018

Ako všetci vieme, slovenská futbalová reprezentácia v pondelok podľahla Česku a tým pádom v Lige národov zostúpila o divíziu nižšie. Pre zverencov Pavla Hapala to navyše znamená aj to, že do kvalifikácie o ME 2020 budú nasadzovaní až z tretieho koša. S istotou tak budú čeliť dvom papierovo silnejším súperom. V tomto článku si pozrieme, aké zloženie skupiny [...]

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 103676x
Priemerná čítanosť článkov: 2074x

Autor blogu

Kategórie