Založ si blog

Florbal má svetlú budúcnosť. Aj na Slovensku

V Bratislave sa včera skončili ženské MS vo florbale. Jednoznačne ukázali, že  šport, ktorý sa vo svetovom meradle posúva vpred, sa oplatí robiť aj na u nás.

V porovnaní s inými slávnejšími športmi je florbal vo svete stále málo rozšírený a hlavne poloprofesionálny, no pokroky a potenciál do budúcnosti sú zrejmé.  A to nielen v elitnej svetovej štvorke( Fínsko, Švédsko, Švajčiarsko, Česko), ale aj v krajinách druhého sledu. Jednou z nich sme aj my.

Výborné slovenské výkony

Slovenky sa na šampionát v domácom prostredí pripravilo skvelo. Veľkú úlohu zohral tréner Michal Jedlička, ktorý dal dokopy výborne herne aj ľudsky skĺbenú partiu. Tá splnila svoj predturnajový cieľ v podobe 5.miesta, no navyše zanechala výborný herný dojem.  Našim výkonom nechýbala bojovnosť, no podporená bola taktickou vyspelosťou a herným sebavedomím. Aj proti súperom podobnej výkonnostnej úrovne sme sa snažili vysoko napádať a tvoriť hru. Za pomyselný vrchol sa však dá považovať náš jediný prehratý zápas. Fínskeho súpera svetovej extratriedy, ktorý má na florbal podmienky ako u nás napr. hokejisti, sme 50 minút držali v napätí o výsledok.                                                                                                                                               Čerešničkou na torte boli výkony našej elitnej formácie.  Alžbeta Ďuriková, Michaela Šponiarová, Denisa Ferenčíková, Lucia Košturiaková a Paulína Hudáková patrili medzi najlepšie pätorky celého turnaja. V každom zápase odohrali výraznú časovú porciu, pričom na palubovke vnucovali súperkám svoj štýl hry, pritlačiť dokázali aj Fínky.  Posledná menovaná navyše ovládla produktivitu celých MS, dokonca s rekordným bodovým ziskom.

Divácky záujem

Hlavne v menej populárnych športoch platí, že najväčším lákadlom pre ľudí sú zápasy ich národného tímu. A ak divák vidí od tímu srdce, chuť pobiť sa o výsledok aj určitú hernú kvalitu , záujem prirodzene rastie. Tieto florbalové MS sú toho živým príkladom.  Spätnou väzbou na vydarené slovenské výkony bola takmer 4-tisícová návšteva na zápase proti Fínsku,   solídne obsadené boli aj duely proti Nemecku a Lotyšsku( 2 tísíc ľudí).  A to nehovoríme o priaznivcoch, ktorí sledovali zápasy pri televíznych obrazovkách. Z tohto pohľadu treba pochváliť aj RTVS, ktorá v posledných rokoch pravidelne vysiela naše zápasy zo ženských aj mužských MS, čím prispieva k florbalovej popularite.  Jednoducho povedané, o florbal sa počas uplynulého týždňa zaujímali aj ľudia, ktorí o ňom predtým ani nepočuli.

Potreba práce do budúcnosti

Počtom registrovaných hráčov/hráčok, hál, podmienkami ani úrovňou domácej súťaže sa svetovej elite rovnať určite nemôžeme.  Našim cieľom nemusí byť okamžite sa vyrovnať Česku ,kde sa s florbalom pracuje koncepčne už dlhú dobu a kde hráva väčšina opôr našej mužskej aj ženskej reprezentácie.  Práve naopak, potrebná je trpezlivosť. Talenty u nás rozhodne rastú, len ich treba lepšie podchytiť.  Náš florbalový zväz robí výrazný progres, ale potrebná je aj podpora z vyšších miest.  Len potom sa budú môcť stabilne zlepšovať podmienky na prípravu, kvalita domácej ligy a celkovo image florbalu na Slovensku.

Doma kritizovaní, v Európe úspešní

16.12.2018

Spartak Trnava má za sebou úspešné účinkovanie v pohárovej Európe. Slovenský majster sa dostal až do skupinovej fázy Európskej ligy, v ktorej nebol iba do počtu. Na svoje konto si pripísal 7 bodov, v ére samostatnosti sa žiadnemu nášmu klubu nepodarilo získať viac. Momentálna situácia v Trnave je všetkým dobre známa. V klube po 25 rokoch skončil majiteľ [...]

Nepoučiteľný talent, ktorého je veľká škoda

23.11.2018

Aktuálne najčastejšie sa skloňujúce meno slovenského športovca je Vladimír Weiss. Na rozdiel od Petra Sagana či Mateja Tótha však nie je spomínané vďaka úspechom. Syn bývalého reprezentačného trénera na seba už po niekoľkýkrát upozornil spôsobom, ktorý potvrdzuje, že čo sa týka kontroverzií, je medzi slovenskými športovcami lídrom. O tom, čo sa stalo, už [...]

Najlepšie a najhoršie možnosti pre Slovensko v kvalifikácii ME 2020

21.11.2018

Ako všetci vieme, slovenská futbalová reprezentácia v pondelok podľahla Česku a tým pádom v Lige národov zostúpila o divíziu nižšie. Pre zverencov Pavla Hapala to navyše znamená aj to, že do kvalifikácie o ME 2020 budú nasadzovaní až z tretieho koša. S istotou tak budú čeliť dvom papierovo silnejším súperom. V tomto článku si pozrieme, aké zloženie skupiny [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 103668x
Priemerná čítanosť článkov: 2073x

Autor blogu

Kategórie