Založ si blog

Jedinou cestou zmena od základov

Účinkovanie slovenskej hokejovej dvadsiatky sa na svetovom šampionáte tejto vekovej kategórie tretíkrát za posledné štyri skončilo debaklom v štvrťfinále. Výsledok síce  možno nelichotivý, no bohužiaľ maximálne zaslúžený a reálny. 

Ak neberieme do úvahy bronzový úspech spred dvoch rokov, za posledné tri turnaje hrajúce sa už prijateľnejším postupovým kľúčom ( 4 postupujú, 1 ide do boja o záchranu) máme bilanciu 3 víťazstvá-9 prehrier. Nový systém turnaja je oproti predošlému s troma postupujúcimi a následnou skupinou o záchranu oveľa miernejší a podľa mnohých názorov (vrátane môjho) kvalite škodlivý. No nebyť neho, možno sme už v B-kategórii. Iste, môže ísť o určitú kompenzáciu za len 10 účastníkov turnaja A-kategórie, ktorá je tým pádom podstatne užšia ako v seniorskom hokeji. A ako aj viackrát poznamenal Ernest Bokroš, s ohľadom na súčasný stav nie je pravidelná účasť v najlepšej osmičke najhorším výsledkom.

Lenže práve TO je kameň úrazu. Súčasný stav nášho mládežníckeho hokeja je taký, že pre 20tku je v drvivej väčšine prípadov maximom úspešný zápas proti nižšie postavenému súperovi, ktorý potom elitnú kategóriu opustí. Tak to platilo pred troma rokmi s Nemcami, pred rokom s Bielorusmi a bude zrejme aj teraz s Lotyšmi. Iný scenár môže priniesť jedine prípad , keď sa v danom ročníku vyskytnú a presadia hráči typu Réwaya,Cehlárika, Godlu či Jaroša, ktorí však určite nie sú ukážkou systematickej práce s mládežou, skôr svetlými výnimkami.  Každopádne,  aj hokejovému neznalcovi je jasné, že touto cestou na našu mimoriadne svetlú minulosť nenadviažeme.

Hlavnou otázkou je už dlho, „Ako ďalej?“.Je cestou zrušenie projektu Orange 20? Alebo zavedenie pravidiel pre nasadzovanie určitého počtu mladíkov do zápasov Tipsport Ligy? Centralizovaná príprava je síce často kritizovaná, no v súčasnej situácii je priam nutnosťou , bez ktorej by boli výsledky a kvalita s najväčšou pravdepodobnosťou ešte horšie. Dať  hráčom šancu priamo v lige sa totiž dá pri určitej výkonnosti, napríklad takej ako prezentoval pred rokmi Marián Gáborik, strieľajúci góly za seniorský tím Trenčína už ako dorastenec. V súčasnosti by bol tento krok možno na 50% úspešným , no hlavné problémy neriešiacim riskom.

V prvom rade je potrebné začať konať. Nedávať si pred seba ružové okuliare oháňajúce sa úspešnou minulosťou a neignorovať naše zaostávanie za svetom, týkajúce sa nielen špičky, ale aj krajín typu Švajčiarska či Dánska, ktoré boli kedysi na neporovnateľne nižšom leveli, no aj tento šampionát ukázal, že sa nám minimálne vyrovnali.  Cestu musíme začať od štartu, teda od zmeny systému výchovy najmladších hokejistov, čo  v praxi znamená vytvorenie moderných akadémií prepojených so športovými školami, kde majú hráči šancu rásť nielen hokejovo ,ale aj osobnostne a ľudsky. Samozrejme v prípade predpokladu neustáleho vzdelávania sa trénerov a poctivej, zodpovednej roboty všetkých zúčastnených. Tu sa už možno dostávame k problémom týkajúcich sa celého nášho športu, no inak sa posun z terajšieho stavu turnajov hraných na jedno víťazstvo dosiahnuť nedá.

Doma kritizovaní, v Európe úspešní

16.12.2018

Spartak Trnava má za sebou úspešné účinkovanie v pohárovej Európe. Slovenský majster sa dostal až do skupinovej fázy Európskej ligy, v ktorej nebol iba do počtu. Na svoje konto si pripísal 7 bodov, v ére samostatnosti sa žiadnemu nášmu klubu nepodarilo získať viac. Momentálna situácia v Trnave je všetkým dobre známa. V klube po 25 rokoch skončil majiteľ [...]

Nepoučiteľný talent, ktorého je veľká škoda

23.11.2018

Aktuálne najčastejšie sa skloňujúce meno slovenského športovca je Vladimír Weiss. Na rozdiel od Petra Sagana či Mateja Tótha však nie je spomínané vďaka úspechom. Syn bývalého reprezentačného trénera na seba už po niekoľkýkrát upozornil spôsobom, ktorý potvrdzuje, že čo sa týka kontroverzií, je medzi slovenskými športovcami lídrom. O tom, čo sa stalo, už [...]

Najlepšie a najhoršie možnosti pre Slovensko v kvalifikácii ME 2020

21.11.2018

Ako všetci vieme, slovenská futbalová reprezentácia v pondelok podľahla Česku a tým pádom v Lige národov zostúpila o divíziu nižšie. Pre zverencov Pavla Hapala to navyše znamená aj to, že do kvalifikácie o ME 2020 budú nasadzovaní až z tretieho koša. S istotou tak budú čeliť dvom papierovo silnejším súperom. V tomto článku si pozrieme, aké zloženie skupiny [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 21:24

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 103666x
Priemerná čítanosť článkov: 2073x

Autor blogu

Kategórie