Založ si blog

Nekaziť si solídny dojem emóciami

Slovenskí futbalisti pri vstupe do kvalifikácie o MS 2018 dlho siahali na bod proti najväčšiemu favoritovi našej skupiny. Hrdý Albion si však napokon vezie z Trnavy domov víťazstvo ,  ktoré zariadil Adam Lallana gólom z 95.minúty.

Gól krídelníka Liverpoolu síce výsledkovo zápas, samozrejme , kľúčovo ovplyvnil, lenže dojem z neho bol nastavený už pred rozhodujúcim momentom . A to optikou pozitívnych ako aj negatívnych signálov.

 

Defenzíva i duch mužstva  na najvyššej úrovni

Už len fakt, že sme si takmer druhýkrát v priebehu troch mesiacov dokázali udržať čisté konto proti tímu patriacemu do svetovej špičky, je vyjadrením kvality defenzívnej práce nášho mužstva. Súpera sme napriek jeho optickej dominancii do šancí vďaka umnému bráneniu nepúšťali, hviezdy ako Sterling , Kane či Rooney boli viackrát doslova vygumované. K taktickej zložke sme pridali aj potrebné faktory  vôľu s bojovnosťou- hráči v bielych dresoch bojovali jeden za druhého, odbehali množstvo kilometrov bez lopty, išli na dno svojich síl. Rana v podobe vylúčenia kapitána Škrteľa samozrejme musela zohrať svoju rolu, no možno práve vtedy ešte viac vynikla slovenská obetavosť, ktorou bol útok favorita dlho sterilizovaný. Preťaženie našich zadných si v poslednej chvíli svoju daň predsa len vybralo, to však nič nemení na skutočnosti, že z hľadiska defenzívny a morálky mužstva niet nášmu tímu čo vyčítať.

 

Útok pri absenciách číselne aj reálne nulový

 Pustiť sa s Angličanmi do otvoreného boja by bolo určite naivné a s veľkou pravdepodobnosťou by to výsledkovo úspešne nedopadlo. Je teda úplne pochopiteľné a rozumné , že proti súperom typu toho včerajšieho sa snažíme vychádzať zo zabezpečenej defenzívy. Ani v tom prípade ale nie je normálnym štatistickým údajom mať po zápase v kolónke streleckých pokusov nulu.  Najhoršie konštatovanie je však to , že ten kto včerajší súboj videl, musí uznať, že nelichotivé strelecké číslo nie je náhodou. Áno, naše kontry ako aj schopnosť pressovať boli limitované veľkým defenzívnym výdajom síl, no to vzhľad väčšiny našich brejkov neospravedlňuje , práve naopak  naznačuje , že pri niekoľkých absenciách nemáme adekvátny záložný plán. Chýbajúce faktory ako odvaha Kucku, technická vyspelosť Weissa či prehľad a tvorivosť Dudu sa totiž premietli do útočnej bezradnosti vyjadrenej množstvom skazených prihrávok, najmä do územia nikoho letiacich dlhých lôpt. Angličanom tak jednoducho povedané stačilo obsadiť osamoteného Hamšíka a v defenzíve nemali ani náznaky ťažkostí.

 

Vyhovárať sa na rozhodcu nie je namieste

Prakticky zo všetkých strán je počuť kritiku na výkon slovinského arbitra Milorada Mažiča a to hlavne za vylúčenie Martina Škrteľa. Hľadať príčiny prehry v rozhodcoch je  pochopiteľné po zápasoch , v ktorých bolo dané mužstvo naozaj poškodené. To však prípad včerajška nebol. V zápase ako takom bol Mažič v dobrom slova zmysle neviditeľný, vedel rozlíšiť,  ktoré chlapské súboje treba v zmysle plynulosti pustiť a ktoré ako prevenciu pred vymknutím kontroly zastaviť.  Momenty, ktoré si Slovinec za klobúk nedá, boli dve , no rozdelené na obe strany.  Prvá žltá karta pre Škrteľa bola  prísna, keďže šlo len o prvý a nie vážny faul.  Veľmi diskutabilný bol aj (ne) gól Walcotta, pri ktorého uznaní  by nikto nemohol namietať, keďže podobné situácie sa zvyknú posudzovať v prospech útočiaceho hráča.  Čo  si však Mažič určite obháji , je Škrteľov druhý žltý trest. Za pristúpenie súperovej nohy sa totiž karta jednoducho musí dávať karta, sklamaním je skôr naivné zachovanie sa skúseného stopéra, od ktorého sa takéto prešľapy rozhodne nečakajú. Tvrdenie , že Mažič akoby čakal na možnosť nášho stopéra vylúčiť taktiež neobstojí, keďže ak by to naozaj chcel, urobí tak už pri jeho kartou zaváňajúcej vkĺzačke na Kanea z úvodu druhého dejstva .

 

Emócie v podobe gólov z posledných minút sú vo futbale jednoducho bežné. Tím, ktorý ním príde o lepší výsledok je prirodzene sklamaný. To je aj prípad našej reprezentácie. Tá však pred sebou má  ešte takmer celú kvalifikáciu , na ceste ktorou je , ako aj včerajšok ukázal , na čom stavať.  Potrebnými zbraňami  sú aj reálne zhodnotenie a analýza chýb , ktoré sa však vyjadrujú inak, ako kritikou rozhodcov.

 

Doma kritizovaní, v Európe úspešní

16.12.2018

Spartak Trnava má za sebou úspešné účinkovanie v pohárovej Európe. Slovenský majster sa dostal až do skupinovej fázy Európskej ligy, v ktorej nebol iba do počtu. Na svoje konto si pripísal 7 bodov, v ére samostatnosti sa žiadnemu nášmu klubu nepodarilo získať viac. Momentálna situácia v Trnave je všetkým dobre známa. V klube po 25 rokoch skončil majiteľ [...]

Nepoučiteľný talent, ktorého je veľká škoda

23.11.2018

Aktuálne najčastejšie sa skloňujúce meno slovenského športovca je Vladimír Weiss. Na rozdiel od Petra Sagana či Mateja Tótha však nie je spomínané vďaka úspechom. Syn bývalého reprezentačného trénera na seba už po niekoľkýkrát upozornil spôsobom, ktorý potvrdzuje, že čo sa týka kontroverzií, je medzi slovenskými športovcami lídrom. O tom, čo sa stalo, už [...]

Najlepšie a najhoršie možnosti pre Slovensko v kvalifikácii ME 2020

21.11.2018

Ako všetci vieme, slovenská futbalová reprezentácia v pondelok podľahla Česku a tým pádom v Lige národov zostúpila o divíziu nižšie. Pre zverencov Pavla Hapala to navyše znamená aj to, že do kvalifikácie o ME 2020 budú nasadzovaní až z tretieho koša. S istotou tak budú čeliť dvom papierovo silnejším súperom. V tomto článku si pozrieme, aké zloženie skupiny [...]

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 103696x
Priemerná čítanosť článkov: 2074x

Autor blogu

Kategórie