Založ si blog

Taktická dokonalosť v praxi

Chodec Matej Tóth podobne ako pred rokom v Pekingu opäť rozradostil celé športové Slovensko. Na titul majstra sveta nadviazal pre chodca asi najcennejším možným, olympijským víťazstvom.  Tým pádom sa stal  prvým Slovákom v ére samostatnosti, ktorý na letných hrách získal zlato v inom športe ako vo vodnom slalome.  Došlo k tomu po priebehu, ktorý nemohol nikoho nechať chladným.

V úvodných kilometroch pritom všetko išlo bez prekvapení. Keď už krátko po štarte zaútočil svetový rekordér Diniz, idúci svoju poslednú olympijskú 50-tku, zdalo sa , že sa zopakuje Zurich 2014 a suverénny triumf skúseného Francúza.  Skupinka za ním bola vedená Matejom Tóthom, ktorý síce naznačoval snahu o útok , no vediac o zostávajúcej dĺžke zostával pokojný.

Do 30-teho kilometra išlo všetko podľa predpokladov, no potom prišla prvá situácia naznačujúca výnimočnosť preteku. V už čoraz väčšom teple kolabovalo množstvo pretekárov, pričom problémy chytili aj vedúceho muža- kvôli veľkej únave na vyše minútu úplne zastať!  Po tom, čo ho dostihol hlavnej skupine  mierne unikajúci Dunfee , sa síce odhodlal pokračovať, no jedna vec bola jasná- boj o zlato sa stal opäť otvoreným.  Bojovný Francúz sa napriek viditeľnému vyčerpaniu nevzdával a aj keď sa rýchlo prepadol do skupiny prenasledovateľov, v ktorej dokonca skolaboval , z boja o medaily bol von.  Kontakt začal strácať aj írsky favorit Heffernan a tak Dunfeeho  naháňalo len trio Tóth, Arai,Tallent.

Náskok smelého, no málo skúseného Kanaďana klesal a ešte pred métou 40-tich kilometrov o vedenie prišiel.  Prakticky okamžite na to zaútočil Austrálčan Tallent. Matej Tóth na tento atak nezareagoval a zdalo sa , že práve tento moment bude kľúčovým. Olympijský šampión z Londýna mal na rozdiel od Diniza pred sebou oveľa menej kilometrov a na rozdiel od Dunfeeho viac skúseností. Lenže Tóth s jeho trénerom Spišiakom vedeli čo robia, aj prostredníctvom Martina Pupiša, ktorý sms-kami vstupoval do priameho prenosu, sme sa dozvedeli, že podľa Maťa zaútočil Tallent príliš skoro.

A skutočne , 25 sekundové vedenie v tej chvíli hlavného ašpiranta na zlato sa od méty 45-tich kilometrov začalo znižovať. Tóth totiž nastúpil Japoncovi Araiovi a napriek viditeľnej únave  sa každým metrom približoval vedúcemu pretekárovi.  Necelé 3 kilometre pred cieľom potom okolo neho  doslova prefrčal a líderskú pozíciu si už suverénne udržal, z nástupu vyčerpaný Tallent mal problémy udržať si vôbec striebro.

Samotný Tóthov triumf je skvelá vec, no ešte krajšie je pozerať sa na to , akým spôsobom sa zrodil. V ťažkých podmienkach boli totiž obzvlášť dôležitými faktormi taktika , rozloženie síl a flexibilnosť v zmýšľaní počas samotných pretekov.. V tomto  ohľade Tóth súperov spoločne s trénerom Spišiakom doslova deklasoval , čo v tomto type pretekov svedčí o zaslúženosti a veľkoleposti jeho zlatej medaily.

Doma kritizovaní, v Európe úspešní

16.12.2018

Spartak Trnava má za sebou úspešné účinkovanie v pohárovej Európe. Slovenský majster sa dostal až do skupinovej fázy Európskej ligy, v ktorej nebol iba do počtu. Na svoje konto si pripísal 7 bodov, v ére samostatnosti sa žiadnemu nášmu klubu nepodarilo získať viac. Momentálna situácia v Trnave je všetkým dobre známa. V klube po 25 rokoch skončil majiteľ [...]

Nepoučiteľný talent, ktorého je veľká škoda

23.11.2018

Aktuálne najčastejšie sa skloňujúce meno slovenského športovca je Vladimír Weiss. Na rozdiel od Petra Sagana či Mateja Tótha však nie je spomínané vďaka úspechom. Syn bývalého reprezentačného trénera na seba už po niekoľkýkrát upozornil spôsobom, ktorý potvrdzuje, že čo sa týka kontroverzií, je medzi slovenskými športovcami lídrom. O tom, čo sa stalo, už [...]

Najlepšie a najhoršie možnosti pre Slovensko v kvalifikácii ME 2020

21.11.2018

Ako všetci vieme, slovenská futbalová reprezentácia v pondelok podľahla Česku a tým pádom v Lige národov zostúpila o divíziu nižšie. Pre zverencov Pavla Hapala to navyše znamená aj to, že do kvalifikácie o ME 2020 budú nasadzovaní až z tretieho koša. S istotou tak budú čeliť dvom papierovo silnejším súperom. V tomto článku si pozrieme, aké zloženie skupiny [...]

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 103534x
Priemerná čítanosť článkov: 2071x

Autor blogu

Kategórie