Založ si blog

Už nie ten večne druhý

Slovenský cyklista Peter Sagan včera vyhral už svoju tretiu etapu na prebiehajúcom 103. ročníku najpopulárnejších etapových pretekov Tour de France. Aj toto víťazstvo sa zrodilo inak ako predošlé- po s prehľadom vyhratom špurte a šialenom úniku tentoraz prišiel veľmi tesný no napokon úspešný súboj  s ďalším odolným rýchlikom- Alexandrom Kristoffom. Rozhodlo takzvané hodenie bicykla do cieľa, ktoré žilinský rodák zvládol oveľa lepšie a rýchlejšie ako jeho nórsky súper.

 

Vlastnosti ako  šikovnosť v spletitých situáciách , skvelá orientácia, sebestačnosť a v neposlednom rade bojovnosť ukazuje všestranný Sagan už dlhú dobu. Nie nadarmo sa o ňom hovorí ako o najkomplexnejšom jazdcovi súčasnosti, o čom svedčí aj spomínaná rozdielnosť jeho triumfov na tohtoročnej Tour.

 

V porovnaní s minulosťou sa však predsa len niečo zmenilo. Vďaka svojím kvalitám, odvahe a univerzálnosti sa Sagan síce vedel aj na veľkých pretekoch dostávať do rozhodujúcich bojov,   no akýmsi pravidlom sa stalo, že takmer vždy z nich vplyvom viacerých ( zväčša smolných) okolností odchádzal ako porazený. Napríklad, od svojho , do tohtoročnej 2. etapy Tour posledného triumfu na starej dáme ( 7.etapa v roku 2013) zaznamenal na najslávnejšej Grand Tour  9 druhých miest!   Na veľkých klasikách sa pravidelne objavoval na popredných miestach, no nie tom víťaznom, veľký triumf neprichádzal ani na tradičnom treťom vrchole sezóny- MS.

 

Práve na jeho minuloročnej edícii však nastal kľúčový zlom. V americkom Richmonde vyšiel Petrovi skvelo načasovaný únik a veľkému triumfu už žiadna smola nezabránila. Aj v prebiehajúcej sezóne sa síce našlo niekoľko smolou sršiacich výsledkov, na čele s 1-sekundovou prehrou v celkovej klasifikácii Tirreno-Adriatico či  kvôli pádom súperov nešťastným vývojom klasík Milano- San Remo a  Paríž-Roubaix. Dôležité však bolo , že tieto nešťastné prehry nie sú v tejto sezóne pravidlom, ale  v normálnom množstve zastúpenou výnimkou. Okrem nich a z minulého roka zopakovaných etapových vavrínov z podujatí ako Okolo Kalifornie resp. Švajčiarska totiž prišli aj nadstavby. Najprv jazdec tímu Tinkoff po prvýkrát v kariére vyhral veľkú klasiku, 100. Ročník zrejme druhej najpopulárnejšej jednorázovky „Okolo Flámska“ ovládol suverénnym únikom. Na spomínanej TDF zas potom dokázal zmeniť nálepku „večne druhého“ a k už tradičnému dresu pridal aj ( minimálne) tri etapové víťazstvá.

 

Konštatovanie ,že Peter Sagan patrí medzi najlepších súčasných cyklistov  a v budúcnosti má obrovský potenciál sa zaradiť medzi najväčšie cyklistické legendy nie je žiadnou novinkou. Obdobie od minuloročných majstrovstiev sveta však ukazuje aj niečo iné- že sa o ňom už nedá hovoriť ako o večnom smoliarovi, ale víťazstvami ovenčenom šampiónovi.

 

 

 

Doma kritizovaní, v Európe úspešní

16.12.2018

Spartak Trnava má za sebou úspešné účinkovanie v pohárovej Európe. Slovenský majster sa dostal až do skupinovej fázy Európskej ligy, v ktorej nebol iba do počtu. Na svoje konto si pripísal 7 bodov, v ére samostatnosti sa žiadnemu nášmu klubu nepodarilo získať viac. Momentálna situácia v Trnave je všetkým dobre známa. V klube po 25 rokoch skončil majiteľ [...]

Nepoučiteľný talent, ktorého je veľká škoda

23.11.2018

Aktuálne najčastejšie sa skloňujúce meno slovenského športovca je Vladimír Weiss. Na rozdiel od Petra Sagana či Mateja Tótha však nie je spomínané vďaka úspechom. Syn bývalého reprezentačného trénera na seba už po niekoľkýkrát upozornil spôsobom, ktorý potvrdzuje, že čo sa týka kontroverzií, je medzi slovenskými športovcami lídrom. O tom, čo sa stalo, už [...]

Najlepšie a najhoršie možnosti pre Slovensko v kvalifikácii ME 2020

21.11.2018

Ako všetci vieme, slovenská futbalová reprezentácia v pondelok podľahla Česku a tým pádom v Lige národov zostúpila o divíziu nižšie. Pre zverencov Pavla Hapala to navyše znamená aj to, že do kvalifikácie o ME 2020 budú nasadzovaní až z tretieho koša. S istotou tak budú čeliť dvom papierovo silnejším súperom. V tomto článku si pozrieme, aké zloženie skupiny [...]

medveď

V okolí obce Košická Belá sa vodičovi pred autom zjavil medveď

24.04.2024 14:52

Polícia vyzýva na ostražitosť a opatrnosť.

sneh, bratislava, sneženie

SHMÚ upozorňuje na sneženie na severnom Slovensku

24.04.2024 14:21

Meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa.

Londýn, kôň, splašené kone, Household Cavalry, britská vojenská jednotka

Londýnom sa preháňali splašené vojenské kone. Skrotila ich až armáda, hlásia ranených

24.04.2024 14:02

Jeho kôň vrážal do áut neďaleko Buckinghamského paláca.

Russia Military Official Arrest

Putinovho generála asi kŕmili úplatkami, jeho žena žila v luxuse. Je to predzvesť konca ministra obrany?

24.04.2024 14:00

Námestníkovi šéfa rezortu obrany hrozí až 15 rokov väzenia. Prečo šéf Kremľa umožnil zatknúť jedného z najvplyvnejších predstaviteľov ozbrojených síl?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 103705x
Priemerná čítanosť článkov: 2074x

Autor blogu

Kategórie