Založ si blog

Šport je spravodlivý, Good Angels sú toho príkladom

Basketbalistky 12-násobného slovenského šampióna Good Angels Košice  zaknihovali svoje druhé víťazstvo v tejto euroligovej sezóne. A to nie hocijaké.  Na domácej palubovke totiž zdolali veľkého favorita , tureckého giganta Galatasaray Istanbul. Pre zverenkyne Maroša Kováčika ide už o tretí skalp tohto súpera za posledný rok, čo je vzhľadom na kvalitu a finančné možnosti tureckého tímu fantastické a priam neskutočné.

 

No nie náhodné.  Košičanky totiž v minulosti porazili aj ďalších gigantov ako Fenerbachce ,  Orenburg ,  trápili Jekaterinburg či Spartak Moskva .

A to aj napriek tomu ,že všetky tieto tímy sú na tom na prvý pohľad niekde inde.  Niekde inde zo stránky financií a tým pádom aj hráčskeho materiálu, zázemia a zabezpečenia.   Sú z basketbalovo vyspelých krajín ,  okrem sponzorov a majiteľov sú podporované aj zväzom, či mestom .  Ich finančné možnosti sú tak priam nevyčerpateľné , čo z nich robí veľkých favoritov.

 

Šport je však aj o tzv. čiernych koňoch.  Teda niekom , kto vie  aj z nie favorizovanej pozície  spomenutých gigantov minimálne potrápiť  a držať sa na vysokej úrovni.   Na túto úroveň by sme pokojne mohli zaradiť aj Good Angels.  A to v prvom rade vďaka tvrdej , obetavej , v mnohých prípadoch až v dobrom slova zmysle neuveriteľnej práce manažmentu na čele s Danielom Jendrichovským .  Tomu  polená pod nohy chtiac , či nechtiac ( nečinnosťou ) hodilo už mnoho ľudí.  Lenže tam , kde by iní zastali a vzdali to , on a jeho ľudia pokračovali.

 

Povedzme si príklad , v roku 2011 SBA porušila podmienky splácania pôžičky od FIBA Europe , slovenským klubom tak hrozilo vylúčenie z európskych súťaží.  Predstavte si , že robíte niečo naplno , so srdcom a  niekto kto by vás mal podporovať ,vám namiesto pomoci urobí takéto problémy.

 

Vytrvalosť a tvrdá práca ale nepovolili a Košice šli ďalej.  Vďaka ďalšej kľúčovej vlastnosti- šikovnosti  vedeli do svojich radov ( hoc len na výpomoc alebo aj na rozohratie ) získať hráčky najvyššej európskej úrovne ( napr. Hana Horáková) .  Vedeli vytvoriť pre ne podmienky , ktoré sú síce v porovnaní  s tými vo veľkokluboch   len malým dielom , ale vzhľadom na všetky okolnosti aj tak malým zázrakom.

 

Správnych ľudí si v metropole východu vybrať aj do nemenej dôležitého realizačného tímu.  Po odchode Štefana Svitka ( v roku 2012) dostala príležitosť dovtedy neznáma dvojica Maroš Kováčik – Peter Jankovič ,  čo v mnohých radoch vyvolalo špekulácie .

Neskôr sa však ukázalo , že neopodstatnené . Mladé duo vhuplo na európsku scénu nebojácne, s rýchlosťou blesku , pričom jeho výrazné napredovanie trvá dodnes.

Má kreatívne , inovatívne nápady , z ktorých sa vie  zamotať hlava nejedného favorita.

 

 

Summa – summarum Košické Good Angels fungujú ako jeden dobre namazaný stroj.  Aj napriek tomu ,že okolnosti tomu niekedy robia veľké prekážky.   Lenže kde je vôľa , tam je aj cesta . Šport je totiž spravodlivý , to čo tomu dáš , sa ti v ňom vráti.

Tak ako sa triumfami , ako je ten včerajší  vracia sympatickému košickému klubu a hlavne jeho šéfovi Danielovi Jendrichovskému.  Ľudí ako je on, potrebujeme v slovenskom športe viac.

Doma kritizovaní, v Európe úspešní

16.12.2018

Spartak Trnava má za sebou úspešné účinkovanie v pohárovej Európe. Slovenský majster sa dostal až do skupinovej fázy Európskej ligy, v ktorej nebol iba do počtu. Na svoje konto si pripísal 7 bodov, v ére samostatnosti sa žiadnemu nášmu klubu nepodarilo získať viac. Momentálna situácia v Trnave je všetkým dobre známa. V klube po 25 rokoch skončil majiteľ [...]

Nepoučiteľný talent, ktorého je veľká škoda

23.11.2018

Aktuálne najčastejšie sa skloňujúce meno slovenského športovca je Vladimír Weiss. Na rozdiel od Petra Sagana či Mateja Tótha však nie je spomínané vďaka úspechom. Syn bývalého reprezentačného trénera na seba už po niekoľkýkrát upozornil spôsobom, ktorý potvrdzuje, že čo sa týka kontroverzií, je medzi slovenskými športovcami lídrom. O tom, čo sa stalo, už [...]

Najlepšie a najhoršie možnosti pre Slovensko v kvalifikácii ME 2020

21.11.2018

Ako všetci vieme, slovenská futbalová reprezentácia v pondelok podľahla Česku a tým pádom v Lige národov zostúpila o divíziu nižšie. Pre zverencov Pavla Hapala to navyše znamená aj to, že do kvalifikácie o ME 2020 budú nasadzovaní až z tretieho koša. S istotou tak budú čeliť dvom papierovo silnejším súperom. V tomto článku si pozrieme, aké zloženie skupiny [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 103671x
Priemerná čítanosť článkov: 2073x

Autor blogu

Kategórie